11 d’abril de 2021 11/4/21

La Regidoria de Cultura d'Alcalà-Alcossebre presenta la nova campanya de visites guiades al castell de Xivert i a l'Ermita de Santa Llúcia

La Regidoria de Cultura d'Alcalà-Alcossebre presenta la nova campanya de visites guiades al castell de Xivert i a l'Ermita de Santa Llúcia - (foto 1)
  • Durant l'estiu, es realitzen visites guiades gratuïtes que serveixen per conèixer millor aquests dos monuments BIC

MÉS FOTOS
La Regidoria de Cultura d'Alcalà-Alcossebre presenta la nova campanya de visites guiades al castell de Xivert i a l'Ermita de Santa Llúcia - (foto 2)

Avui s'ha presentat la nova campanya de visites guiades al castell de Xivert i l'Ermita de Santa Llúcia, tots dos declarats Bé d'Interès Cultural, organitzades per la Regidoria de Cultura d'Alcalà-Alcossebre. Aquestes visites es realitzen des de fa set anys però, a causa de la bona acollida i augment dels visitants, han anat augmentant la seua freqüència. Aquest any la campanya començarà la setmana del 24 de juny i es prolongarà fins al 15 de setembre. Són visites totalment gratuïtes i no cal inscripció prèvia per participar-hi.                                             

L'edil de Cultura en funcions, Maria Agut, ha destacat que "tenim l'objectiu de de difondre i aprofitar la nostra riquesa cultural i històrica com a atractiu turístic i, per això, durant l'estiu, reforcem aquestes visites guiades que es completen amb altres activitats turístiques com la ruta "L'Herència del Temple pel casc històric d’Alcalà".

En el cas del castell, es realitzen tots els dimecres i divendres, a partir de les 8.45 hores, des de l'aparcament al qual s'accedeix en vehicle des del casc urbà d'Alcalà. Durant la visita, es detallen els diferents troballes arqueològiques realitzades al castell i es recorren els diferents punts de l'enclavament relacionats amb les diferents etapes històriques de les que es conserven restes com la ibera, musulmana o templera. La visita finalitza a la Col·lecció Museogràfica d'Arqueologia Gaspatxera, situada al CESAL d'Alcalà, per comprendre la importància de les restes descobertes després de les diferents campanyes d'excavacions realitzades sota la supervisió del Servei d'Arqueologia de la Diputació Provincial.

Les visites a l'ermita de Santa Llúcia es realitzen els dijous, dissabtes i diumenges, des de les 8.30h a les 13.30h. La visita inclou visitar les restes del jaciment iber en el qual, en la passada campanya arqueològica, es van trobar restes d'un taller d'orfebreria que demostraria la importància de l'enclavament dins de les rutes comercials de la Mediterrània de l’època. També es visita la capella barroca i, a mig termini, es completarà amb el centre d'Interpretació en què s'exposaran maquetes i material audiovisual sobre la riquesa històrica i arqueològica del jaciment.

En finalitzar la presentació, s’ha fet lliurament d’uns reconeixements a les empreses locals que van col·laborar en l’última campanya d’excavacions en l’ermita de Santa Llúcia. Les empreses col·laboradores són els restaurants Mirador, El Pinar, Chepi, Serra d’Irta i Forn de Tonico; Albert Villas, Mon Moble i Fruites Bruñó.

Pujar