elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alcalà-Alcossebre competeix aquest estiu per aconseguir la Bandera Verda de Ecovidrio

Alcalà-Alcossebre competeix aquest estiu per aconseguir la Bandera Verda de Ecovidrio
  • Banderes Verdes premia l'esforç de l'hostaleria local i al propi consistori pel seu compromís amb el reciclatge d'envasos de vidre i la lluita contra el canvi climàtic

  • Un total de 34 establiments d'hostaleria de la localitat s'han sumat ja a aquesta iniciativa en col·laboració amb l'Ajuntament d'Alcalá de Xivert i Ecovidrio

Alcalà-Alcossebre se suma aquest estiu a la nova edició del Moviment Banderes Verdes, una iniciativa de Ecovidrio –l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya- té com a objectiu guardonar l'esforç d'establiments hostalers de la zona l'hostaleria local i l'activisme dels municipis costaners per la transició verda en un context marcat per la recuperació de la pandèmia per la Covid-19.

Aquesta edició comptarà amb la participació de 39 municipis de la Comunitat Valenciana, als quals s'ha unit l'Ajuntament d'Alcalá de Xivert-Alcossebre i 34 establiments hostalers de la localitat. Junts tractaran d'incrementar els nivells de recollida selectiva d'envasos de vidre i mobilitzar al sector hostaler per a aconseguir la Bandera Verda a Dénia i Benidorm, guanyadors de l'última edició.

El regidor de Medi Ambient, Juan Carlos Barceló, ha destacat que “qualsevol iniciativa que promoga i difonga la importància del reciclatge és fonamental perquè la nostra ciutadania estiga conscienciada i continuïn augmentant les xifres de reciclatge”. En 2020, els ciutadans d'Alcalá de Xivert van reciclar fins a 216.798 kg de residus d'envasos de vidre, la qual cosa suposa 32,7 kg/habitant. Amb més de 76 contenidors, en la localitat ja hi ha un iglú per cada 87 habitants.

Banderes Verdes, un moviment per la recuperació verda

Banderes Verdes es consolida com una de les iniciatives clau de l'aliança de Ecovidrio amb l'hostaleria en un moment marcat per la recuperació de la pandèmia i la necessitat d'una transició verda. De fet, a nivell nacional, aquesta campanya es desenvolupa en 129 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents i compta amb la participació de 14.000 establiments hostalers.

Almuñécar, Marbella, Pals, Tossa de Mar, Benidorm, Dénia, Palma i San Javier van resultar guanyadors de l'última edició i competiran per revalidar el reconeixement al costat de la resta de municipis participants. En l'última edició, Banderes Verdes va aconseguir elevar la recollida d'envasos de vidre fins a les 48.226 t, un 11,2% més que en l'exercici anterior. A més, gràcies al reciclatge d'aquesta quantitat es va aconseguir evitar l'emissió de 24.514 tones de CO₂, com ara retirar 11.446 cotxes de la circulació durant un any.

La competició per la Bandera Verda

Banderes Verdes té la singularitat d'involucrar tant als ajuntaments locals com a restaurants, bars i punts de restauració en general. Es tracta d'una campanya que vol sensibilitzar sobre la importància del reciclatge i de la separació i recollida selectiva dels envasos de vidre. El sector hostaler genera el 52% dels envasos de vidre d'un sol ús, per la qual cosa és clau per a generar una transició real cap a un model d'economia circular.

Amb la finalitat de facilitar a tots els hostalers participants la separació d'envasos de vidre, Ecovidrio instal·larà nous contenidors i lliurarà als hostalers, de manera gratuïta, galledes per a facilitar el transport dels residus d'envasos de vidre. Amb un equip humà desplegat per tota la zona, l'entitat recorrerà els establiments hostalers per a informar de la campanya i fomentar la participació. A més, realitzarà un control de diari dels volums d'ompliment per a adaptar les rutes de recollida si és necessari.

En relació amb els ajuntaments, Ecovidrio ha establert un sistema de puntuació específic per a distingir amb la Bandera Verda als més compromesos amb el reciclatge i la sostenibilitat, amb criteris com:

  • L'augment del volum de recollida selectiva d'envasos de vidre respecte a l'any anterior.
  • El percentatge hostaleria local participant i la seva col·laboració per a aconseguir els objectius.
  • El compromís adquirit pels consistoris locals per a fomentar la campanya entre l'hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i visitants.

D'altra banda, els municipis que aconseguisquen incrementar les seves ràtios de recollida d'envasos de vidre,tot i no ser els que més hagen augmentat aquesta xifra, rebran un reconeixement singular per part de Ecovidrio per l'esforç realitzat i per millorar la conscienciació en la seua localitat.

Pujar