elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ultrasons aposta per les estrenes en la seua recta final

Ultrasons aposta per les estrenes en la seua recta final
  • La dotzena edició del cicle afronta el seu segon cap de setmana amb més propostes locals i estrenes a terres valencianes, com ara Joina i els projectes guanyadors del concurs “Brots”

MÉS FOTOS
Ultrasons aposta per les estrenes en la seua recta final - (foto 2)
Ultrasons aposta per les estrenes en la seua recta final - (foto 3)

La 12a edició d’“ULTRASONS. Músiques en vibració” va encetar el passat dissabte 16 la seua completa programació, amb música d’estrena a terres valencianes com Müsgo, que va presentar els primers singles del seu segon àlbum Body Trip, i l’agrupació de Raquel Cruces amb el cançoner tradicional Dame Confites. També va destacar l’estrena de la peça de microteatre interactiu Paldestí, proposta de la companyia La Inestable de Teatre seleccionada a “Brots. Convocatòria de suport a la creació”. El cicle afrontarà el seu segon cap de setmana del 22 al 24 d’octubre, seguint fidel a la seua essència amb més pluralitat artística, noves propostes i dinamització cultural.

L’Espai Cultural Obert Les Aules de Castelló acollirà divendres 22 l’estrena absoluta de l’espectacle de dansa contemporània, teatre i música Almàtica de Noemí Gurillo (una de les propostes seleccionades en “Brots. Convocatòria de suport a la creació”), ja que es van haver de modificar les dates previstes inicialment. D’aquest espai, passarem a gaudir del patrimoni de la Reial Fàbrica de l’Alcora amb el grup local Suite de Fang, una agrupació neofolklòrica formada pel trombonista Víctor Colomer, amb “la voluntat de conservar i difondre la música tradicional de l’Alcora”.

El Saló Gòtic de Casa de la Música veurà debutar a la Comunitat Valenciana al conjunt Joina el dissabte 23, que presentarà el seu nou àlbum ÒRBITA 9.18, una aposta conceptual i intimista que explora noves sonoritats amb la clàssica, el rap, el pop, el r’n’b electrònic… Laura Romero, investigadora i creadora en narratives sonores, tancarà el cicle diumenge 24 en aquest mateix espai amb el seu projecte de creació especifica, una “espècie de programa de ràdio en directe” titulat En el fons de l’altaveu sempre és de nit.

Foment a la creació amb més estrenes absolutes

Més estrenes absolutes són les propostes seleccionades a “Brots. Convocatòria de suport a la creació”, una iniciativa que recolza projectes artístics nous i en format breu. MIMAR, la peça d'Alejandra Peris i Gabriela Peris, transportarà al públic del dissabte fins al mar a través de la dansa, la música i la poesia. Ja en diumenge, la proposta local Quarantine & El presoner (J. Iserte i Meter Mano Rara) farà submergir-se als espectadors en “les emocions dels dies de tancament”, reinterpretant les fotografies a través de  la música en el Museu-Taller del Blues.

Durant aquest cap de setmana encara es podrà visitar la intervenció artística En procés… de Sara Martínez i Maria Doménech, un collage de fotografies i sons/enregistraments de camp instal·lat al hall del Saló Gòtic, que estarà obert al públic de 16h a 21h. Les dues artistes també tenen previst acabar de pintar el mural iniciat a un dels laterals de l'Àgora de l’Alcora.

Dinamització cultural des de les perifèries geogràfiques

Seguint amb el seu compromís amb la dinamització cultural, Ultrasons té previst per al dissabte de matí el “Hot Talk Club – Espai de mediació cultural”, que impulsarà la reflexió amb una trobada oberta per a dialogar -de forma bidireccional- entre tots els assistents, sense ponents, guions ni moderadors. Organitzat amb la Coordinadora d’Associacions Culturals de l’Alcalatén, aquest espai servirà per a “posar cara a les perifèries, buscar la creativitat del territori, descentralitzar les connexions i visibilitzar els nous centres culturals”.

Una altra via per a enfortir les propostes locals serà l’entrega del “Premi ULTRASONS”, un reconeixement anual a les personalitats i/o entitats més implicades en el desenvolupament de la cultura local. La cinquena edició del premi recau en els dos centres d'educació secundària de la localitat, l'IES Ximén d’Urrea i l'IES l’Alcalatén, per tal de visibilitzar la seua tasca en el desenvolupament i la difusió del talent de l'alumnat de la comarca.

“ULTRASONS. Músiques en vibració” és possible gràcies a l’ajuda de l’Ajuntament de l’Alcora, la Diputació de Castelló i l’Institut Valencià de Cultura; la cooperació de la Caixa Rural; i la col·laboració de la tenda Musical l’Alcalatén, Cervesa Montmirà, pizzeria La Gioconda i cerveseria La Griferia. Així com l’esforç dels components i voluntaris de l’Associació JDB.

Pujar