18 de setembre de 2020 18/9/20

La Rècua Arriera, els prims i les fogueres, centren el protagonisme al Sant Antoni de l'Alcora

La Rècua Arriera, els prims i les fogueres, centren el protagonisme al Sant Antoni de l'Alcora - (foto 1)

  L'Alcora celebrarà Sant Antoni 2019 el proper dissabte 19 de gener. Es tracta d'una festivitat amb gran tradició i notables singularitats a la localitat. Les fogueres, la matxà, amb l'ancestral i genuïna Rècua Arriera i el tradicional prim (xicoteta coca feta amb farina, sucre, aiguardent i oli d'oliva) centren el protagonisme. El clamorós Vítol a Sant Antoni! emmarca tota la protecció i clemència sol·lícita per a animals i genets.
  Els actes començaran a les 13 hores amb la benedicció a l'Ajuntament dels 8.000 prims preparats, que es repartiran a les 20.30 hores a la plaça consistorial. Però abans, a les 18.30, es realitzarà la benedicció dels animals a la plaça de l'Església.

  L'Ajuntament, a través de la regidoria de Cultura que dirigeix Noelia Muñoz, ha assumit enguany l'organització, bolcant-se en la preparació dels actes perquè tot el poble puga gaudir d'un esdeveniment tan destacat. Muñoz ha destacat la col·laboració de les associacions locals i de les persones que s'han apuntat per participar en la festa.

  A diferència del que succeeix en la majoria de poblacions de la província, a l'Alcora no es constitueix una única foguera, sinó que s'encenen diverses fogueres distribuïdes pels barris del municipi. Enguany s'han apuntat més de 40 fogueres. A més, com a singularitat, la comitiva o matxà rememora l'ancestral Rècua Arriera, única i autòctona, que desfila integrada en la processó juntament amb la resta d'animals.

  Cal recordar que la Rècua Arriera es va encarregar de transportar en el segle XVIII les preuades ceràmiques de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d'Aranda per tota la geografia espanyola. Va arribar a ser tan famosa, que fins i tot Goya la va immortalitzar en un quadre que es troba al Museu del Prat anomenat "El cacharrero".

  Així, a més d'enaltir la importància dels animals a l'Alcora, simbolitza l'esperit comercial que ha donat lloc a la fama adquirida pels alcorins de viatjants, aventurers i emprenedors.

  També a les pedanies de l'Alcora se celebra Sant Antoni. A Araia, la benedicció dels animals tindrà lloc a les 19.30 hores. I a la Foia, se celebrarà a les 20.30 hores.

   

  Pujar