elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pérez Garijo ret homenatge a 15 persones de la comarca de l'Alcalatén, víctimes de l'Holocaust

Pérez Garijo ret homenatge a 15 persones de la comarca de l'Alcalatén, víctimes de l'Holocaust
  • Pérez Garijo ha afirmat que "el 73 % de mortalitat, entre els presoners d'aquesta comarca, als camps de l'horror nazi reflecteix un extermini"

  • La consellera de Qualitat Democràtica ha lliurat els "Taulells de la Memòria" a familiars i representants dels diferents municipis de l'Alcalatén

MÉS FOTOS
Pérez Garijo ret homenatge a 15 persones de la comarca de l'Alcalatén, víctimes de l'Holocaust - (foto 2)

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica continua desenvolupant el projecte 'Construint Memòria', amb l'homenatge a 15 persones de la comarca de l'Alcalatén, víctimes de l'Holocaust per defensar la llibertat i els valors democràtics. Un acte on han participat la consellera Rosa Pérez Garijo i l'alcalde de l'Alcora, Samuel Falomir.

La cerimònia, també ha comptat amb la presència del director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, a més de representants de familiars de les víctimes dels camps de concentració nazis, entitats memorialistes, la diputada provincial de Memòria Històrica de la Diputació de Castelló, Tania Baños, i alcaldes i alcaldesses de les diferents corporacions municipals de la comarca.

Durant l'acte, la consellera Pérez Garijo ha lliurat a representants dels ajuntaments de les localitats de procedència dels 15 homenatjats els 'Taulells de la Memòria', corresponents al projecte 'Construint Memòria' perquè es col·loquen en un lloc visible d'aquests municipis.

Pérez Garijo ha assenyalat que amb l'acte de hui "retem homenatge a les víctimes 76 anys després de l'alliberament d'uns camps d'on la majoria d'elles no van poder eixir mai perquè 76 anys són tota una vida, i és tota una vida la que hem hagut d'esperar perquè reben aquest reconeixement".

La consellera de Qualitat Democràtica ha lamentat que cap de les persones supervivents d'aquell horror ha pogut estar present perquè "l'últim que va poder viure en llibertat després de ser presoner dels camps d'extermini, Francisco Aura, va morir ara fa dos anys i mig, un mes abans de complir 100 anys".

Pérez Garijo ha agraït als familiars de les víctimes la seua presència en aquest acte de reconeixement "a 15 persones que van lluitar per la llibertat que hui gaudim" i, especialment, s'ha referit a Vicente Gascón, fill d'Antonio Gascón Añó, "que ha vingut des de França per a retre homenatge al seu pare en la terra que el va veure nàixer".

En la seua intervenció, Vicente Gascón ha assenyalat que "recordar és un deure" perquè "no s'oblide a les dones i homes que van morir o van viure les atrocitats de la guerra amb gran valentia".

"Massa anys de silenci forçós i oblit premeditat", un reparació i reivindicació de la memòria que "hui materialitzem però que ens deixa una incòmoda sensació que arribem tard", ha explicat la consellera.

De les 15 persones homenatjades hui, víctimes de l'horror en els camps de concentració nazis, només 4 hi van sobreviure i van poder gaudir de nou la llibertat i 11 van morir en aquell infern, "un 73 % de mortalitat entre els presoners d'aquesta comarca reflecteix un extermini", ha afirmat Pérez Garijo.

La consellera de Qualitat Democràtica ha afirmat que "van pagar amb la seua vida o amb anys de martiri el compromís assumit anys abans de no permetre que la tirania, l'explotació i el terror es van fer els amos del món".

Pérez Garijo ha posat l'accent en el fet que "tenim un deute amb ells, el deute del reconeixement al seu sacrifici; per això, l'homenatge de hui no és només a 15 víctimes, sinó a 15 persones que van lluitar per la llibertat amb unes biografies que són autèntiques lliçons de vida".

Els homenatjats de l'Alcalatén han sigut Vicente Ferrer Salvadó, Antonio Gascón Añó, Vicente Gozalvo Albalate i Vicente Herrero Paus, de l'Alcora; José Bellés Escrig i Jaime Icart Monfort, d'Atzeneta del Maestrat; Juan Pallarés García, de Costur; Federico Gozalbo Miralles, Antonio Montoliu Ribes i Enrique Tena Nebot, de Llucena; Miguel Chiva García, José Pérez Ribes i Juan Rubio Mateo, de les Useres; Alejandro Folch Gómez i José Robres Monferrer, de Vistabella del Maestrat.

Pujar