8 de juliol de 2020 8/7/20

L'Ajuntament potencia la festivitat de Sant Cristòfol, patró de l'Alcora

L'Ajuntament potencia la festivitat de Sant Cristòfol, patró de l'Alcora - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  L'Ajuntament potencia la festivitat de Sant Cristòfol, patró de l'Alcora - (foto 2)
  L'Ajuntament potencia la festivitat de Sant Cristòfol, patró de l'Alcora - (foto 3)

  Amb motiu de la festivitat de Sant Cristòfol, patró de l'Alcora, l'Ajuntament ha organitzat una gran festa a la Pista Jardí amb sopar de pa i porta i l'actuació de l'orquestra kacike. Tindrà lloc el pròxim dissabte, dia 8 de juliol, a partir de les 21 hores.

  D'aquesta manera, i per segon any consecutiu, el Consistori vol potenciar la festivitat del patró, sumant aquests actes als organitzats pels barris de l'Alcora i els conductors.

  En paraules de l'alcalde, Samuel Falomir. "per al govern municipal és molt important recolzar, potenciar i posar en valor les tradicions i fomentar la celebració de festes populars amb actes per a tots, gratuïts".

  Recuperar les tradicions: creuar el riu i 'ninots'

  Fa uns anys, els barris de l'Alcora amb Enrique Salvador, president de la Coordinadora d'Associacions Culturals de l'Alcalatén, al capdavant, van recuperar les tradicions alcorines de creuar el riu i els 'ninots' de Sant Cristòfol.

  Pel que fa a l'acte de creuar el riu, els alcorins i alcorines es reuniran el pròxim dilluns, dia de Sant Cristòfol, al paratge de la Font Nova sobre les 12 hores per a creuar el riu de la localitat, tal com ho feien els seus avantpassats. Allí, com és habitual, Enrique Salvador narrarà un relat referent a la vida de Sant Cristòfol, en el qual explica d'on ve la tradició de creuar el riu.

  Eixe mateix dia, a les 19.15 hores, es donaran cita els veïns, autoritats, i totes aquelles persones que desitgen participar en l'acte de cremar els 'ninots' de Sant Cristòfol, que els veïns dels barris participants -la Sang i Sant Jaume- penjaran el dia anterior. Des del Consistori s'iniciarà el recorregut pels barris per tal de despenjar els 'ninots' i cremar-los.

  Com recorda el Cronista Oficial de l'Alcora, José Manuel Puchol, "el naixement d'aquesta festa popular es remunta a 1950, aproximadament, perdent-se tal originalitat pocs anys després".

  Festa dels conductors

  D'altra banda, la Junta de Sant Cristóbal organitza cada any una sèrie d'esdeveniments per celebrar la festivitat del que també és patró dels conductors. Enguany, l'acte principal tindrà lloc el diumenge, dia 9 de juliol. Els participants es concentraran a les 9 hores a la plaça Sant Francesc, on es repartiran les banderoles. Una hora més tard, es durà a terme la benedicció i l'eixida de vehicles des de la plaça Espanya per a donar les dues tradicionals voltes a la població i pujada a l'ermita de Sant Cristòfol. La jornada culminarà amb un dinar de germanor.

  Falomir convida a tots els veïns de l'Alcora i altres poblacions a acostar-se fins al municipi i gaudir dels actes programats per Sant Cristòfol.

  Pujar