14 de novembre de 2019 14/11/19

Tot a punt per a les Festes de Moros i Cristians

Tot a punt per a les Festes de Moros i Cristians - (foto 1)

  Alcoi ultima els preparatius de les Festes de Moros i Cristians, d'Interès Turístic Internacional, i es prepara per acollir a centenars de milers de visitants durant quatre dies ben intensos en una edició que es presenta especialment multitudinària en quant a afluència de visitants.

  Demà  dissabte 21, Dia dels Músics, comencen les celebracions de vesprada amb la Festa del Pasdoble i el cant de l’Himne que serà dirigit per Benedicto Ripoll Martínes, músic alcoià amb una dilatada carrera, vinculada a la Unió Musical d’Alcoi i a la d’Ibi on va ser director 24 anys. L'Himne de Festes de Moros i Cristians d'Alcoi,  té una música que prové de la marxa àrab «El Sig», extreta de la sarsuela «La Bella Zaida» de Gonzalo Barrachina. La lletra va ser escrita en castellà pel periodista Eugenio Moltó i adaptada al valencià posteriorment pel poeta José Sanz Moya.

  La interpretació de l’Himne i la posterior celebració de la Nit de l’Olla, serà el preàmbul de la Trilogia festera que es desenvoluparà el diumenge 22 (Dia de les Entrades), dilluns 23 (Dia de Sant Jordi) i dimarts 24 (Dia dels Trons).

  Enguany es preveu que el diumenge siga un dia especialment intens, amb l’arribada multitudinària de visitants per presenciar les Entrades, de forma que les filaes troben al seu pas una resposta brillant del públic alcoià i forà.

  Cal destacar el capítol de la participació als actes festers, ja que es calcula que aproximadament en 11.730 persones prendran part en les desfilades, cal destacar que ha augmentat en 630 persones respecte al darrer any Les 28 filaes alcoianes desplegaran el seu meravellós espectacle acompanyades set grups de ball, al voltant de 65 bandes de música, espectaculars seguicis, desenes de carrosses i plataformes... La imaginació serà part essencial d’una desfilada que es reinventa any rere any sense perdre cap mica de brillantor. L’enginy, la participació i la capacitat de superació del món fester alcoià contribuiran a superar la limitació de recursos econòmics que pot provocar la situació socioeconòmica i així brindar als assistents una fabulosa posada en escena que de ben segur no decebrà els espectadors.

  Dintre de les Entrades, hi ha quatre filaes en les quals recaurà una especial atenció com ho són les filaes de càrrec que enguany simbolitzaran la batalla entre els exercits de Jaume I i d’Al-Azraq al 1276. Per una banda, els cristians, encapçalats pel seu Capità José Vicente Jornet i la seua filà Navarros. Per l’altra, la Capitania Mora de la Filà Verds recaurà sobre Jorge Vaquer, que es reencarnarà durant tres dies com el cabdill musulmà. L’Alferes Cristià de la Filà Tomasines, Jose Luis Calbo i l’Alferes Moro de Filà Magenta, Santiago Carbonell, completen els càrrecs festers d’enguany, el Mossén Torregrosa, Santiago Belda i la figura principal la de Sant Jordiet, encarnat enguany pel xiquet Juan José Valls, de la filà Mudèjars.

  Entre els preparatius d’última hora, com és habitual, està el repartiment de la pólvora per als festers que el tercer dia de Festes participaran en l’Alardo. Enguany, com ja es va fer l’any s’ha de complir la normativa vigent que obliga a tindre llicència d’avancarga. Amb la nova normativa cada fester podrà tindre fins a 2 quilos de pólvora que recollirà en una cantimplora precintada o li ompliran la seua i li le precintaran. Es repartiran 2.942 quilos de pólvora entre hui i demà al Baradello de Moya.

  Us recordem l'horari dels actes, el dia 22 és el dia de les Entrades. A les 5 del matí, serà la Missa per a festers a la Parròquia de Santa  Maria. A les 5.45 hores, toc d’alba, rés de l’Avemaria i Diana. A les 10.30 hores,  Entrada de Cristians. A les 17 hores, Entrada de Moros.

  El diumenge, 23 d’abril, és el dia dedicat al patró, Sant Jordi. A les 8.30 hores, començarà la Segona Diana. A les 11 hores,  Processó de la Relíquia de Sant Jordi, des del Temple  del Patró  a la Parròquia  de Santa  Maria. A continuació, cap a les 12  hores,  missa major. Al finalitzar, cap a les 14.30  hores, a la Plaça d’Espanya, gran mascletà. A les 18 hores,  Diana Vespertina del Cavallet a càrrec de Realistes i Berberiscos, des de la Font Redona a la Plaça d’Espanya. A les 19.30 hores,  Processó General, acompanyant a la Relíquia i a la imatge eqüestre  de Sant Jordi, A les 23.30 hores,  Retreta.

  Finalment el diumenge, 24 d’abril és el dia de l'Alardo. Comença a les 8 amb el Contraban. A les 8.45 hores, guerrilles, fins a les 9.45 hores. A les 10 hores,  Estafeta i Ambaixada Mora seguida de la batalla d’arcabusseria. A les 16.30 hores, Estafeta i Ambaixada Cristiana i nova batalla. Cap a les 20 hores,  Acció de Gràcies. Els Capitans  i Alferes d’ambdós bàndols, amb les seues respectives  filaes, el Sant Jordiet  amb la seu filà, i l’Assemblea General  de l’Associació, acompanyaran la imatge de Sant Jordi El Xicotet, des de la Parròquia  de Santa  Maria fins l’Església del Sant. A les 21.30 hores,  Aparició del Sant Jordiet  sobre els merlets del Castell. En finalitzar, castell de focs d’artifici.

  TAPA & FESTA, Gastronomia i Productes típics al cor de la festa.

  La Glorieta, acollirà un any més un espai de Gastronomia. Durant els dies de Festes els assistents podran gaudir de menjars alcoians i canya. Tots els dies des de les 10 del matí a les 2 de la matinada, excepte el dia de l'entrada que obrirà a les 8 del matí. Després de l’èxit dels passats anys es repetirà amb 15 establiments.

  El mercat ambulant tradicional de Festes de Sant Jordi estarà instal·lat, com ve sent habitual, entre els dies 21 i 24 d’abril en la vorera del carrer Els Alçamora i a la Plaça Emili Sala. Està prevista la disposició de 92 punts ambulants de venda sumant ambdós indrets, xifra que segueix la tònica d’altres anys però que presenta com a novetat una major diversitat. Al carrer Els Alçamora hi haurà 85 punts ambulants de venda, entre les novetats dels quals cal destacar la instal·lació d’una roda de fira ecològica i d’una ‘saltarina’ per al públic infantil

  MÉS SERVEIS I SEGURETAT

  Cal assenyalar que l’Ajuntament mantindrà aquestes Festes de 2018 els nous serveis que ja es van posar en marxa fa  quatre anys, que tenen com a objectiu principal facilitar la comoditat i la seguretat de veïns i visitants.

  Per al dia de les Entrades s’han habilitat grans àrees d’aparcament tant a l’accés nord de la ciutat (polígons Cotes Baixes i Cotes Altes, i plaça Al-Azraq) com a l’entrada sud (àrea del Poliesportiu i polígon de la Beniata), amb un servei de bus-llançadera que connectarà cada mitja hora amb el Centre de la ciutat. D’aquesta manera, es pretén oferir als visitants forans un aparcament fàcil amb un transport fins al cor de la Festa, per no col·lapsar amb vehicles els accessos al nucli urbà.

  A banda d’això, també s’ha ampliat el dispositiu de neteja. A més, la Regidoria de Medi Ambient ha ampliat el dispositiu normal de neteja en unes 30 persones, encarregades de la neteja dels vials després dels principals actes, i ha habilitat 9 punts especials de contenidors al Centre de la ciutat. S’incrementarà també la maquinària per netejar la ciutat i en passar festes es dedicaran quatre equips a la neteja exclusiva del centre per deixar-lo tal com estava. A més, hi haurà un nou cotxe cuba per a l’alardo, que a banda de netejar amb aigua netejarà amb raspall.

  Des de la Regidoria de Festes s’ha incidit especialment en el fet que, com es fa els darrers anys s’està prestant una atenció especial al compliment de la legislació sobre seguretat i s’està portant a terme un estricte control en els establiments hostalers.

  I un any més, des dels serveis d’Urbanisme de l’Ajuntament s’ha procedit a inspeccionar tots els balcons del recorregut fester i s’han posat a punt els que no ho estaven per garantir la seguretat total.

  Pel que fa a la seguretat, d’altra banda, comptarà amb el major dispositius que mai s’haja habilitat a la ciutat enguany comptarà amb 1.200 professionals sumant tots els torns dels tres dies de Festes, a més de la vespra, Dia dels Músics.  Cal informar que la Policia Nacional també augmentarà el nombre d'efectius tal i com ja ha fet a altres festes com la Magdalena o Falles.

  Conformen aquest dispositiu efectius de la Policia Nacional (dels quals, alguns operaran de paisà actuant al Centre i també a zones de la perifèria, polígons industrials i disseminat); efectius de la Guàrdia Civil en tasques de vigilància del trànsit als voltants i accessos de la ciutat i també de l’entorn natural amb el Seprona, a més del control de la pólvora en la seua distribució,  agents de la Policia Local operaran als quatre dies de Festes, efectius de Bombers amb 9 vehicles, efectius de Creu Roja amb 11 vehicles,operaris d’Obres i Serveis, més de 150 voluntaris de Protecció Civil, i un dispositiu especial per atendre urgències hospitalàries format per més de 150 professionals de l’Àrea de Salut.

  Es important destacar que s'ha habilitat un Bloc temàtic creat pel Departament d'Emergències i Protecció Civil de l'Ajuntament d'Alcoi s'explica tot els talls de trànsit, aparcaments, horaris de l'autobús llançadora, entre altes moltes coses, https://festessantjordi2018alcoi.blogspot.com.es/

  Des de l'Ajuntament d'Alcoi s'han restringit les cremes de restes agrícoles per als dies 21, 22, 23 i 24 d'abril amb motiu de les festes locals en honor a Sant Jordi. D'acord al Pla Local de Cremes no es podran doncs realitzar cremes directes als marges, séquies, cunetes o rostolls durant els quatre dies en els quals es desenvolupa la festa. La mesura intenta assegurar la integritat de les masses forestals del nostre entorn, ja que en aquests dies gran part dels efectius municipals es trobaran immersos en tasques relacionades amb la festivitat local.

  CAMPANYA PER EVITAR LES AGRESSIONS MASCLISTES

  D’altra banda, i per primera vegada a les Festes de Moros i Cristians, per tal de prevenir a la ciutadania sobre el risc de les agressions sexistes, Alcoi disposarà durant els dies 21, 22 i 23 d’abril de tres punts informatius on es podran denunciar actes d’assetjament. Aquests tres punts informatius es trobaran a la Glorieta, al passatge Sant Agustí i a la plaça de correus, cadascun dels quals estarà atés per dos alumnes procedents del cicle superior de Tècnic d'Inserció Laboral i del cicle superior de Promoció d'Igualtat; sis en total.

  Als punts de consulta es rebrà assessorament, es donarà a conèixer el protocol d’actuació en cas d’agressions sexistes, i es repartiran polseres morades amb la llegenda «Alcoi diu NO és No. Contra les agressions sexistes som una veu», nom que, d’altra banda, rep aquesta campanya. Paral·lelament s’han lliurat a hostalers i comerciants del barri del Centre  cartells informatius d’aquesta campanya per a que els col·loquen als seus establiments. A més s’ha fet una campanya publicitària en mitjans de comunicació i publicitat estàtica en Mupis.

  El regidor de Festes Raül desitja , «unes bones festes tant als participants com als espectadors, hem treballat molt per aconseguir unes festes que siguen més segures, més còmodes, més accessibles i més obertes a tots els alcoians i alcoianes, i també a totes aquelles persones que durant aquests dies ens visiten. Esperem que tothom puga gaudir amb total tranquil·litat d’unes celebracions en les que prime la diversió i l’esperit festiu, on seguim la tradició, però incorporem novetats».

  ocultar
  Tot a punt per a les Festes de Moros i Cristians
  Pujar