elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El PSPV critica que Mazón ni creu ni dóna suport a la Cultura d’Alcoi

  • El PP fa un brindis al sol amb la seua proposta d’una seu cultural permanent a la ciutat

Les diferències entre el suport a la Cultura d’Alcoi per part del Govern de la Generalitat i de la Diputació d’Alacant és evident als darrers anys. Mentre la Generalitat Valenciana, governada per Ximo Puig, augmenta cada any la seua aportació a la Mostra de Teatre, multiplicant per 10 la quantitat des dels 15.000 euros de 2012 als 150.000 de 2023, la Diputació d’Alacant aporta una quantitat irrisòria de 7.900 euros que no varia des de 2017.

A més, la Diputació d’Alacant va reduir l’aportació per a la Setmana Gran del Piano de la Asociación de Amigos de la Música d’Alcoi en 2021. Van rebre 9.820 euros menys del qual era habitual i van haver de retallar a quatre concerts i la qualitat artística.

En el cas d’Animalcoi, per exemple, l’aportació de la Diputació d’Alacant ha estat de 0 euros, a pesar de les reunions amb la seua vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, mentre que la Generalitat Valenciana va subvencionar amb 7.000 euros la primera edició i amb 10.000 la d’enguany.

«El PP en lloc de demanar a la Diputació d'Alacant comptar amb una seu cultural permanent a la ciutat el que hauria de fer és demanar que donara suport a la Cultura d’Alcoi com fa la Generalitat Valenciana», afirma el regidor de Cultura, Raül Llopis, qui indica que «demanar una seu cultural de la Diputació és fer un brindis al sol, una proposta buida i sense contingut, com el que ens té acostumats el PP en el tema cultural. No seré jo el que diga que el PP va estar a punt d’acabar amb la Mostra de Teatre, ho diuen les xifres i és que amb el Partit Popular l’aportació de la Generalitat va arribar a ser de tan sols 6.000 euros l'any 2013. Si d’alguna cosa hem d’estar contents és perquè Carlos Mazón deixarà de ser president de la Diputació i deixarà de fer mal a la Cultura d’Alcoi».

Amb Ximo Puig a la Generalitat Valenciana, Alcoi va obrir l’IVAM CADA Alcoi, la primera i única subseu de l’Institut Valencià d’Art Modern a la província d’Alacant, «un edifici que tots recordem que amb el PP no va estar ni un any obert, i que ara s’ha convertit en un espai de referència fins i tot a escala nacional. El PP ha tingut 4 anys per fer propostes i no ho ha fet fins ara i en clau electoral, i com abans deia una proposta buida». L’aposta de Ximo Puig per Alcoi com a Capital Cultural és evident, per exemple, la Generalitat invertirà més de 2 milions d’euros per dur endavant la remodelació del Teatre Principal, també prop d’un milió per a l'execució de les obres de Rehabilitació de la fàbrica de ‘Els Solers’ i consolidació de les fàbriques de primera aigua del Molinar, etc.

Respecte a la suposada pobra activitat cultural d’Alcoi, recordem que la nostra ciutat va ser la Capital Cultural de la Comunitat Valenciana, entre altres coses, per la seua àmplia programació cultural, de fet durant el 2021 a Alcoi es van fer més de 185 accions culturals per a commemorar aquesta capitalitat: concerts, exposicions, visites guiades, presentacions de llibres, espectacles de dansa, teatre, aplecs de danses, de nanos i gegants, i moltes més. A més d’espectacles i grans esdeveniments culturals, la capitalitat també va servir per a impulsar les plataformes Industri.art i Alcoi Glocal Culture Broadcast, o el festival d’animació Animalcoi, creat conjuntament amb l'Escola d'Art i Superior de Disseny d’Alcoi i al qual la Diputació no ha donat ni el més mínim suport.

I no només això, durant els últims anys el govern d’Alcoi ha propiciat la creació del Consell de Cultura, el màxim òrgan de participació de la cultura local. De la mà de la seua comissió de lletres, s’ha creat el Premi de Novel·la Isabel-Clara Simó, a més, podem ressaltar la posada en marxa d'una nova Mostra Nacional de Teatre Amateur d'Alcoi TEATRAM, conjuntament amb la comissió d'arts escèniques. D’aquesta manera, al costat de la creació de la Mostra de Teatre Escolar i la consolidació de la Mostra de Teatre com a referent a tot l'estat espanyol, tenint un certamen en cada àmbit, tant en la infància, com en el teatre amateur com en el professional.

En aquests anys, s’ha dut a terme la consolidació i municipalització de l'Escola Municipal de Teatre, també hem desenvolupat la Biblioteca Virtual d’Alcoi, on es pot consultar gran part de l’arxiu municipal gràcies al treball de digitalització que s’ha dut a terme; així mateix, hem realitzat diversos homenatges a alcoianes i alcoians referents de la cultura. I parlant de projectes i creació de premis, no podem oblidar la constitució dels Premis 9 d’Octubre, així com els Premis de la Cultura, o la convocatòria dels Premis Ciutat d’Alcoi de Creació i Investigació en Arts Contemporànies ‘Llançadora’.

Pujar