elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

PSOE: "Alcoi ha baixat l'ibi 15 punts des que governem"

  • Els socialistes insten el Partit Popular "a deixar de difamar i bloquejar els comptes municipals i recorden que en l'anterior crisi de 2011, el PP va arribar a ser el partit amb més pujades d'impostos de la història d'Espanya."

  • Subratllen que la pressió fiscal a Alcoi "se situa per davall de la mitjana nacional i provincial"

Els socialistes insten el Partit Popular "a deixar de difamar i bloquejar els comptes municipals i recorden que en l'anterior crisi de 2011, el PP va arribar a ser el partit amb més pujades d'impostos de la història d'Espanya. Subratllen que la pressió fiscal a Alcoi se situa per davall de la mitjana nacional i provincial".

"Alcoi està per davall de la mitjana pel que fa a la pressió fiscal per habitant. Així, mentre que a nivell nacional la pressió fiscal per habitant se situa en 655,64 euros i a la província d'Alacant està en 610,22 euros, a Alcoi se situa en 504,78 euros. Segons se subratlla des del Grup Municipal Socialista, això és gràcies a les reformes fiscals dutes a terme en els últims anys i contrasta amb les polítiques executades pel PP en anteriors crisis, quan la pressió fiscal es mantenia per damunt de la mitjana”.

Segons subratlla la regidor Vanessa Moltó, en la passada comissió de governança, el PP al·ludia a la necessitat de rebaixar impostos com a manera d'incentivar l'activitat econòmica de la ciutat. “Resulta curiós que diguen això quan, durant la passada crisi, el PP es va dedicar en els diferents estaments en els quals es mantenia en el Govern a pujar impostos. De fet, van ser 40 pujades d'impostos en la primera part de la legislatura, a partir de 2011, arribant a ser el partit amb més pujades d'impostos de la història d'Espanya”, destaca l'edil.

Segons afegeix Moltó, “davant les promeses incomplides, la difamació, l'intent de bloqueig dels comptes municipals i la nul·la aportació a l'expedient de modificació d'ordenances fiscals que es va tancar fa unes setmanes sense cap aportació dins del termini i en la forma escaient per part del PP, des del PSOE defensem una fiscalitat justa, equitativa, progressiva i ajustada, que contribuïsca al sosteniment de tots els serveis públics, tan essencials per a atendre les necessitats de la nostra ciutat. Per això mantenim una pressió fiscal per davall de les mitjanes nacional i provincial i en canvi oferim serveis per damunt de les mitjanes d'altres poblacions. I això inclou per a l'any vinent la congelació dels tributs perquè no augmenten per la pujada de l'IPC”.

"En el cas de l'IBI, el coeficient aplicat a Alcoi és de l'1%, el més baix des de l'any 1992. L'actual govern ha rebaixat 15 punts aquest coeficient des que en 2011 i en plena crisi, el PP obligara els ajuntaments a augmentar el coeficient en un 10%, aconseguint xifres del 1,15%. La regidor Vanessa Moltó subratlla que el PP d'Alcoi torna a mentir i a desinformar a la ciutadania quan assegura que el rebut de l'IBI d'Alcoi és el tercer més car de tota Espanya”. Moltó aclareix que la quantia que cada família paga pel seu rebut de l'IBI depén de dos factors: d'una banda el valor cadastral de l'habitatge i per una altra el coeficient aplicat. Tot això aboca una xifra mitjana d'ingrés en IBI per immoble de 413,42 euros a Alcoi, xifra que també se situa per davall dels 448,19 euros a nivell nacional, segons dades de l'INE.

Pel que respecta a l'IAE (Impost d'activitats Econòmiques), la regidora subratlla que "l'any passat es va fer una rebaixa en el tipus per a les empreses que situen la seua activitat en els polígons industrials, com a fórmula d'incentivació de l'activitat industrial. De nou, això contrasta amb les polítiques seguides pel govern del PP, que només aplicava un tipus reduït per a alguns carrers de la ciutat considerades de primera categoria, obviant en canvi unes altres que tenien la mateixa categoria, una decisió que bé podria ser definida com a arbitrària i allunyada dels principis d'igualtat i justícia social que ha de perseguir la regulació dels impostos, taxes i preus públics”, afig l'edil.

En el cas de l'IAE, "la mitjana per a poblacions de la Comunitat Valenciana se situa en uns tipus que oscil·len entre el 2,25% i el 1,44%, segons dades extretes del Ministeri d'Hisenda, enfront del cas d'Alcoi, on oscil·len entre el 1,65% i el 1,2%. Per no esmentar les diverses bonificacions incloses per a la implantació de noves empreses o per la contractació de treballadors, així com per a la instal·lació d'energies alternatives, entre altres".

Respecte al ICIO, "el coeficient mig aplicat a la Comunitat Valenciana entre poblacions d'igual rang és del 3,4, enfront del coeficient del 3,3 que s'aplica a Alcoi. A més existeixen coeficients reduïts de l'1% per a la instal·lació d'ascensors o obres realitzades en el barri antic. Aquest coeficient ja va ser reduït durant la passada legislatura i a ell s'han anat sumant noves bonificacions, com la del 95% per a obres en façanes amb antiguitat superior a 40 anys".

Respecte a la taxa de clavegueram, "Moltó recorda que amb ella es regula una exempció per a tots els beneficiaris de la tarifa reduïda de la taxa de fem, un benefici que repercutirà en al voltant de 1.200 famílies a la nostra ciutat. Enguany, el pagament de la taxa només serà del 25% de l'import total, atés que correspon a l'últim trimestre, tal com s'ha notificat als contribuents".

A tot això cal sumar que per a l'any vinent 2022 "s'han congelat totes les taxes, impostos i preus públics, malgrat tindre un IPC del 3,3%, que ens hauria de portar a revisar a l'alça tots els tributs municipals. Aquesta mesura ve a sumar-se a les reformes ja adoptades en diferents ordenances com l'eliminació de la taxa de les barres per ocupació del domini públic local o la supressió de la taxa de fem i guals de manera proporcional durant els períodes que han romàs tancats diferents establiments o la regulació de preus en el complex esportiu Eduardo Latorre, entre altres".

Pujar