15 d’agost de 2020 15/8/20

Podem defensa el decret que permetrà l'ampliació del parc públic de vivenda municipal

Podem defensa el decret que permetrà l'ampliació del parc públic de vivenda municipal - (foto 1)
  • L'aprovació definitiva del decret llei es convalidarà en les Corts Valencianes el proper dimecres 15 de juliol

  • Aquesta ferramenta permetrà a la Generalitat i als municipis ampliar el seu parc públic de vivendes, tal i com recomana el Banc d'Espanya

  • Paral·lelament, Podem presentarà una moció a l’ajuntament d’Alcoi per a donar suport a les polítiques públiques de vivenda del Botànic i reforçar els recursos municipals en matèria d’habitatge

Després d’un diàleg entre la Conselleria d'Habitatge i el Vicepresident Rubén M. Dalmau (Unides Podem) i els agents implicats, el 5 de juny el ple del Consell, aprovava un decret llei que ampliava els supòsits en què les administracions públiques poden ampliar el parc públic de vivenda mitjançant el dret de tanteig i retracte. Amb aquesta normativa, l'administració podrà adquirir habitatges procedents d'execucions per impagament de la hipoteca o aquelles que es transmetin en grans operacions immobiliàries, augmentant el parc públic per poder donar resposta a les situacions d'emergència habitacional.

El propòsit d'aquest decret llei és el següent:

  1. Poder intervenir pels mateixos diners, abans de produir-se el moviment especulatiu, incorporant aquests habitatges a parc públic.
  2. Actuar amb preferència en transmissions d'habitatges com les adquirides mitjançant dació en pagament, procés judicial d'execució hipotecària, procediment de venda extrajudicial o en edificis complets d'habitatges.
  3. Possibilitat de cedir aquest dret preferent als ajuntament, a través de convenis amb la Generalitat, per ampliar el seu parc públic de vivenda.
  4. Evitar la privatització de parc públic d'habitatge.

Paral·lelament i després de la denúncia pública feta pel Vicepresident Segon de la Generalitat Rubén M. Dalmau, a través d'un fil de publicacions al seu compte de Twitter, "per pressions i amenaces dels lobbies de sectors econòmics pocs transparents i dels grups d'inversió", des de Podem defensen aquesta ferramenta com a "necessària per ampliar el parc públic de vivenda des dels nostres municipis i així poder donar una resposta ràpida a la gent que no té accés a una casa". Afirma Cristian Santiago, Portaveu de Podem a l'ajuntament d'Alcoi.

Per això, la formació morada presentarà una moció al proper ple de l'ajuntament d'Alcoi del 31 de juliol amb l'objectiu de "donar suport a les polítiques públiques de vivenda del Botànic i reforçar els recursos municipals en matèria d’habitatge amb l’objectiu de refermar i potenciar el compromís del Govern Municipal al respecte. Sobretot ara, que venim de patir un dels pitjors moments de les últimes dècades i hem de donar un impuls decidit per a garantir el dret a l’habitatge digne.»

Al mateix temps afirma que «no anem a cedir a les pressions d'aquells que posen per davant els interessos personals als generals, el dret a l'habitatge no és negociable. I des de les administracions públiques hem de garantir que ningú es quede sense sostre. A demés amb aquesta votació al proper ple, veurem qui es posiciona al costat dels fons voltors i qui al costat de la gent". Conclou Cristian Santiago, portaveu de la formació morada a l'Ajuntament d'Alcoi.

Pujar