elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Podem Alcoi demana al govern municipal que done un impuls al desenvolupament del sistema SDDR a la ciutat

    El Congrés dels Diputats va aprovar en desembre (amb els vots favorables de PSOE, Unides Podemos, Ciutadans, Més País, PNB i Teruel Existe i amb l'abstenció de PP i BNG) la Llei de Residus que inclou, a proposta d'Unides Podem i Compromís la recuperació del sistema de devolució d'envasos, que és el sistema alternatiu als contenidors de colors, poc eficients per al reciclatge.

    Es tracta d'una pràctica que està implantada en més de 40 països i regions del món i que aconsegueix que més del 90% dels envasos de begudes es recuperen per a reutilitzar-se o reciclar-se en nous envasos. D'aquesta manera, es fa un pas avant molt important perquè Espanya recupere la pràctica de 'retornar el casc' en botigues i supermercats com es feia abans, evitant així que cada dia 35 milions de llandes, botelles i briks es perden i contaminen el nostre entorn. El sistema de retorn d'envasos evitaria que 2.193 tones de botelles i llandes acaben en la naturalesa cada any.

    «Aquest sistema millora els resultats de l'actual model en reutilització i reciclatge, i al mateix temps evita la contaminació i la brutícia en l'entorn. I açò últim és especialment important en la mar, on els envasos contaminen de manera greu i irreversible: cada any huit milions de tones de plàstic acaben en les mars i oceans, i de seguir a aquest ritme, els informes adverteixen que en 2050 hi haurà més plàstic que peixos», afirma el regidor Aarón F. Santamaría.

    Des de Podem Alcoi, van presentar en desembre de 2020 una proposta al ple municipal per a marcar un full de ruta per estudiar i avaluar les experiències municipals satisfactòries d’altres municipis amb la implantació de SDDR per a poder portar-les a la nostra ciutat. Aquesta proposta va ser acceptada pel govern socialista i es va comprometre a estudiar aquestes experiències per poder portar aquest model a Alcoi.

    Com afirmen des de la formació morada, «volem iniciar així un camí cap a una gestió dels residus més sostenible, responsable i que fomente l’economia circular i la reducció de residus. El model actual només ens permet reciclar un 35% d’aquests envasos, i per tant no resol ni respon al repte que tenim per davant», continua el regidor. «Un dels entrebancs que segons el govern municipal podíem trobar, era l’absència d’un marc normatiu estatal i autonòmic que obrira la porta al desenvolupament d’aquest model. Ara, gràcies al treball del Botànic i del Govern de Coalició ja disposem d’aquesta legislació i hem de desenvolupar aquest model alternatiu el més aviat possible per a poder assolir les taxes de reciclatge que ens marca Europa amb els objectius de sostenibilitat», continua el regidor.

    A més, els avantatges d’aquest sistema s'estenen també a la reducció d’emissions de CO₂, a la creació d'ocupació verda i a la sensibilització de la població i dels agents comercials i econòmics implicats en la generació de residus.

    A nivell autonòmic, la Comunitat Valenciana és la que més ha avançat en la possible implantació d'un sistema de devolució i retorn (SDDR), i és molt probable que prompte es comencen a retornar els envasos de begudes en els comerços i centres de distribució d'aquesta Comunitat. «D'aquesta mateixa forma, volem que Alcoi siga referent en aquest procés dins de la nostra Comunitat, i per això hem sol·licitat al govern municipal que convoque el més aviat possible el Consell de Transició Ecològica i Medi Ambient per a poder desenvolupar la proposta en aquest espai de forma participada amb la resta de membres i d’agents socials implicats» finalitza Santamaría.   

    Pujar