23 de febrer de 2020 23/2/20

El Nadal alcoià es consolida amb les xifres d’afluència dels darrers anys

El Nadal alcoià es consolida amb les xifres d’afluència dels darrers anys - (foto 1)
  • Totes les entitats participants en els actes han donat l’enhorabona pels canvis en els recorreguts de la Cavalcada i el Ban Reial

«Alcoi, Ciutat del Nadal» ha reforçat el nombre de visitants, consolidant-se com una de les dates de més repercussió turística a la ciutat gràcies al fet que la seua durada, que es consolida en més de quatre setmanes començant l’1 de desembre i acabant el dia 6 de gener.  La repercussió informativa tant a les xarxes socials, com a la televisió ha sigut també molt alta, a la retransmissió en directe d’À punt, se sumen totes les televisions nacionals que van fer desconnexions, i s’amplia fins i tot als dies previs a la Cavalcada de Reis, incloent-hi Pastoretes i els dies 2 i 3 on diferents programes i informatius van connectar amb la ciutat per veure tots els preparatius.

Cal destacar els bons resultats que han donat els canvis en el recorregut del Ban i la Cavalcada, donant més importància a l’acte, que recorre el centre històric de la nostra ciutat i acaba abans de començar el pont de Maria Cristina. És important assenyalar que la Cavalcada va avançar la seua eixida fins a l’encreuament de l’avinguda d’Elx amb el carrer El Camí. Aquest és el tram on estan les primeres cases de la zona alta, un espai que es van omplir de públic que va poder gaudir d’aquest acte. També cal indicar, que com els darrers anys el tram final de l’avinguda País Valencià va ser el que va registrar menor afluència de públic. Totes les entitats participants van donar l’enhorabona pel canvi.

L’inici de la campanya turística nadalenca del 2019 va començar a Alcoi amb l’inici de les sessions turístiques del Tirisiti els dissabtes de desembre. En total, les representacions de Tirisiti, entre finals de novembre al gener, ha rebut vora 30.000 visitants. També s’ha vist augmentat considerablement, el producte turístic de diferents empreses que han creat rutes, paquets de Campament Reial, dinar i allotjament i altres atractius per a atraure públic familiar, demostrant la maduresa del sector turístic, molt més professionalitzat a la ciutat.

El Nadal també va repercutir positivament en el Pont de la Constitució, reforçat pel Mercat de Nadal a la Glorieta, que també va superar les xifres de visitants, i on l’ocupació a la ciutat va ser pràcticament el 100%, fet que s’ha tornat a repetir en els dies forts de Reis. Era pràcticament impossible trobar allotjament a la ciutat des de fa mesos per al cap de Setmana de Reis, i difícil aconseguir lloc per dinar o sopar tant el dia 4 com el 5 a Alcoi, inclús el dia 6. També destaca un important augment en l’arribada d’autobusos amb grups per visitar la ciutat al llarg del mes de desembre.

La Tourist Info ha tingut un rècord de visitants, 6636 d'1 de desembre de 2019 al 5 de gener de 2020. Durant aquestes dates l’any passat va haver-hi 5.237 atencions, fa dos 4.284 i fa tres 3.072.

Pel que es refereix als actes més multitudinaris, Pastoretes, Ban Reial i la Cavalcada, s’han registrat xifres semblants a l’any passat amb el recorregut ple de gent.

Altres dades significatives de la 135 Cavalcada són els 454 patges i els 814 paquets repartits al llarg del Recorregut.

Respecte al Campament Reial cal destacar aquest any el bon funcionament de les cues per pujar en autobús, ja que es va prendre nota dels errors del passat per millorar.

La regidora de Turisme, Lorena Zamorano, comenta: «És una realitat indiscutible que el Nadal alcoià és la cita turística de la ciutat que més temps s’allarga, aconseguint una important inversió econòmica per Alcoi al llarg de tot el mes de desembre. Un fet que hem aconseguit als últims anys, sumant molts recursos a la Trilogia: més funcions de Tirisiti, rutes gratuïtes, el Casal de Nadal, el Mercat de Nadal i el Campament Reial. Un esforç important des de diferents regidories i molt treball de promoció han donat com a resultat que el nostre Nadal siga un referent nacional, i a més a més, s’ha convertit en una visita indiscutible per a molta gent».

PROMOCIÓ NACIONAL

Les televisions s’han bolcat amb el Nostre Nadal. TVE, À punt i Telecinco van estar amb les Pastoretes. El dia 3 de gener van vindre tant de TVE com d’Àpunt per gravar els preparatius de la Cavalcada, tant els camells com les burretes. Ja el dia 4, Telecinco va fer una connexió en directe en el seu informatiu del migdia i va mostrar com s’acabaven de preparar les burretes.

El matí del dia 5, les televisions no es van voler perdre el campament reial i com es preparaven els paquets en l’IES Pare Vitòria, i dos equips tant de TVE com d’Àpunt van estar acreditats, a més de 2 de Mediaset, per Cuatro i Telecinco, i dos més, un per Antena 3 i un altre per La Sexta. A la vesprada À Punt va fer la retransmissió en directe, de 18 a 21 hores, també per internet.

A més, TVA, la Televisió de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla va fer connexions, igual que totes les televisions nacionals: TVE, Telecinco, Cuatro, Antena 3 i La Sexta.

5.000 ESPORTISTES GAUDEIXEN DE L'ESPORT AQUEST NADAL

Una vegada conclòs el període nadalenc des de la Regidoria d'Esports les conclusions que s'extrauen són molt positives.

Durant aquestes dates assenyalades s'ha promogut, tant des de la Regidoria d'Esports com per part de les diferents entitats i clubs de la nostra ciutat, una àmplia oferta d'activitats esportives que han comptat amb el suport dels esportistes alcoians que han acudit en gran nombre a aquestes.

El Centre d’Esports ha tornat a organitzar en les instal·lacions del Complex Eduardo Latorre una nova edició del Nadal Esportiu. Una escola multiesport totalment gratuïta en la qual han participat 200 xiquets i xiquetes en dos torns diferents i en la qual han pogut gaudir amb la pràctica d'esports com el rugbi, natació, judo, pàdel i bàdminton, entre d’altres. Uns dies de convivència i esport inoblidables per a tots i totes.

També iniciativa del Centre d’Esports va ser una any més, la màster class impartida per Néstor Abad el dissabte 14 de desembre als dos clubs de gimnàstica artística de la ciutat a la qual van acudir un bon nombre d'alumnes i alumnes que van gaudir de la sessió impartida pel nostre esportista olímpic i premi Juan Agudo Garat a millor esportista alcoià 2019.

Posteriorment s'han desenvolupat altres activitats que sempre han trobat el suport per part dels nostres esportistes. Enguany, com a novetat i organitzat per la Lliga Comarcal de Futbol Sala i el Centre d’Esports, es va organitzar el primer Torneig de Nadal de futbol sala el dissabte 28 de desembre en el Poliesportiu Municipal Francisco Laporta. El torneig va ser tot un èxit i va comptar amb aproximadament 250 xiquets en edat escolar que van gaudir d'un matí sensacional de futbol sala.

Futbol 8 i futbol 11 en els tornejos de Nadal Campus David Porras (a benefici de SOLC en els Camps del Serpis) i el Memorial Lionel Grau (a benefici d'ACOVIFA en el Collao) per a donar cobertura a xiques i xics entre les categories benjamins a cadets. La suma dels participants en totes dues cites va rondar els 700 esportistes.

Pel que respecta al bàsquet el Nou Bàsquet Alcoi ha organitzat dos tornejos aquest nadal. Una nova edició del Torneig d'Hivern disputat el divendres 27 i el Bàsket 3x3 per a esportistes de categoria prebenjamí a aleví celebrat el 3 de gener, en el qual cada participant va aportar un quilo de menjar que van destinar a l'economat de Càritas Alcoi. La suma entre tots dos tornejos eleva la xifra a uns 260 jugadors i jugadores.

També en el món de la cistella , esment especial per a l’All Star organitzat per la Lliga Local de Bàsquet Memorial Quico Córcoles , en el qual van participar, a més d'un equip veterà com Arnauda, un combinat de jugadors de la pròpia lliga local i el conjunt sènior masculí del Martínez Valls d'Ontinyent. L’All Star es va disputar en el pavelló del col·legi Sant Vicent de Paúl.

Hem d'assenyalar també com a activitats destacades durant aquest nadal el torneig de Pàdel organitzat pel Campus David Porras a benefici de SOLC que es va desenvolupar en les instal·lacions d’Urban Padesport, el Torneig de Tenis organitzat pel Club Tenis Mariola en les pistes del Francisco Laporta o les eixides nadalenques de col·lectius com el club POC a POC, el Vespa Club Alcoi o la Unió Ciclista Alcoi. També van tindre molta repercussió i van congregar a un gran nombre d'esportistes i familiars en el Pavelló Mutualitat de Levantet durant els dies 28 i 29 de desembre les gales de Nadal organitzades pels clubs de gimnàstica rítmica CGR Alcoi i CGR Sant Jordi així com el Club Gimnàstica Artística El Pastoret.

Per a concloure destacar la xifra rècord de participants en la Sant Silvestre Alcoiana que es va situar en 900 atletes, 200 d'ells xiquets i xiquetes, que van decidir acomiadar 2019 corrent pels carrers de la nostra ciutat, una ciutat que aquest nadal ha sigut més esportiva que mai.

També cal ressaltar les activitats que es van portar avant el 15 de desembre amb 2.000 participants en la Mitjana Marató Unió Alcoiana i 100 en el memorial de Tir amb Arc, Eduardo Latorre, en total 5.000 persones de totes les edats han gaudit de l'esport durant aquests últims dies a la nostra ciutat.

Pujar