elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Museu Arqueològic Municipal d'Alcoi continua amb la seua programació cultural i didàctica

El Museu Arqueològic Municipal d'Alcoi continua amb la seua programació cultural i didàctica
  • Divendres 14 de febrer a les 19.00 h tindrà lloc la ponència «Filar i teixir. L'activitat tèxtil a partir del registre arqueològic», a càrrec de Ricardo E. Basso Rial

El Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó d'Alcoi reprén la seua activitat cultural amb una sèrie d'esdeveniments dirigits tant al públic general com a la comunitat educativa.

Dins del seu cicle de conferències, el divendres 14 de febrer a les 19.00 h tindrà lloc la ponència «Filar i teixir. L'activitat tèxtil a partir del registre arqueològic», a càrrec de Ricardo E. Basso Rial, un dels grans especialistes de l'arqueologia tèxtil a Espanya. Les persones interessades poden realitzar la inscripció prèvia telefonant al Museu Arqueològic (965537144) o a través del correu electrònic museu@alcoi.org. Les places són limitades.

En l'àmbit educatiu, aquest mes de febrer es durà a terme l'activitat "Que bé us senta el vestit", adreçada a l'alumnat de Tercer Cicle de Primària. Aquesta proposta permetrà conéixer quina roba utilitzaven els primers éssers humans, com s'elaboraven, les ferramentes emprades i els elements ornamentals que feien servir.

Recentment, més de 120 escolars de Primer Cicle de Primària dels col·legis Vedruna-Carmelites, San Vicente de Paúl i Salesianos han participat en l'activitat «Un Zoo de Pedra». A través dels objectes arqueològics del museu, han descobert la importància dels animals al llarg de la història, ja que ens han proporcionat aliments, vestimenta, transport, protecció i companyia. A més, han pogut identificar el simbolisme d'alguns animals en les cultures ibera i romana.

El regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ignacio Trelis, ha ressaltat la importància d'aquestes activitats: “El Museu Arqueològic no és sols un espai d'exhibició, sinó també un centre de divulgació i aprenentatge. Aquestes iniciatives permeten que xiquets i adults s'acosten a la nostra història d'una manera dinàmica i entretinguda”.

UN BALANÇ POSITIU DESPRÉS DE LA REFORMA DEL MUSEU

Després de les obres de consolidació i millora, el Museu Arqueològic Municipal ha estat obert un total de 94 dies en 2024. Les actuacions realitzades han comptat amb dues subvencions, una de la Generalitat Valenciana i una altra de la Diputació Provincial d'Alacant, que han sufragat el 100% del cost. Entre les intervencions dutes a terme, destaca la consolidació de la mitgera i les façanes de l'edifici situat a la placeta del Carbó, la substitució del sistema de climatització per un de més eficient i la millora de l'accessibilitat amb reformes en els accessos, l'ascensor i els banys.

El regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ignacio Trelis, ha destacat: «Les reformes realitzades han permès no sols millorar les instal·lacions del museu, sinó també garantir la conservació del patrimoni arqueològic que alberga. Continuem treballant per fer d'aquest espai un referent cultural i educatiu per a Alcoi i la comarca».

En total, 1.408 persones han visitat el museu durant els mesos en què ha estat obert en 2024, una xifra que confirma l'interés creixent pel patrimoni històric d'Alcoi.

UN EDIFICI AMB HISTÒRIA

L'edifici que acull el Museu Arqueològic Municipal d'Alcoi és un palau renaixentista construït entre 1572 i 1584, que destaca pel seu pòrtic de columnes i la tràcia cuidada de les seues finestres. Des de 1945, és la seu del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó, on s'exposen importants col·leccions d'arqueologia, entre les quals sobresurten les ceràmiques del Neolític i inscripcions ibèriques sobre làmines de plom.

Aquest conjunt patrimonial fou declarat Monument d'Interés Artístic Nacional en 1962 i està catalogat com a Bé d'Interés Cultural del patrimoni valencià i espanyol.

 

Pujar