elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El ple municipal aprova l'ordenança inicial d'aparcament de la ciutat després de diverses reunions amb la corporació i les associacions comercials

  • En les reunions i en la Comissió Prèvia tan sols va votar en contra el regidor de Vox

El passat Ple Municipal va aprovar de manera inicial la nova Ordenança d'Aparcament de la ciutat. En aquesta Ordenança s'acorda establir el règim de sancions i les qüestions jurídiques relatives a les normatives d'aplicació.

A partir de l'aprovació d'aquesta Ordenança, per a poder regular en determinades zones de la ciutat l'aparcament s'establiran projectes de manera gradual per a poder estendre aquesta fórmula als diferents barris de la ciutat que així ho sol·liciten. Es tracta d'un aparcament controlat per càmeres per a promoure l'aparcament rotatori. No es pagarà per aparcar i les càmeres tan sols registren les dades de les matrícules.

El maig de 2018 el Govern Municipal va anunciar després de reunir-se amb diferents col·lectius de comerciants que no es renovaria el contracte de l'ORA perquè no complia amb l'objectiu de crear un aparcament rotatori i que tan sols era una font d'ingressos per a l'empresa. Els comerciants van veure bé aquesta mesura i van insistir que era necessari un sistema adequat, cosa que han fet palés en recents reunions tant la Cambra de Comerç com amb la resta de col·lectius comercials. També s'ha mantingut reunions amb les Associacions de Veïns per a explicar-los el sistema.

Recordem que en aquell moment (https://www.alcoi.org/ca/portada/noticias/noticia_3002.html) també es va dir que s'estudiaria un sistema d'aparcament rotatori en el qual calia “implementar noves tecnologies que faciliten la vida de les persones enlloc de seguir amb models que ja no són adequats al mateix temps que vivim”,  cosa que després del lògic retard produït per la pandèmia de la Covid-19 ja s'ha pogut abordar i és precisament el que estableix aquesta Ordenança.

Els avantatges d'aquestes zones d'aparcament controlat per càmeres es poden resumir en què es poden establir aparcaments de rotació gratuïts que a diferència de la coneguda com a anterior ORA era pagada per tots els alcoians per un import superior als 300.000 euros anuals. En aquest cas no es tornarà al pagament per aparcar als carrers. D'altra banda també amb eixes zones d'aparcament regulat es podrà reservar part de les places d'aparcament al veïnat de les diferents zones on s'aplique amb criteris consensuats. La gestió per càmeres que ja s'ha implantat per a la gestió del trànsit permet tindre una base de dades on es pot adequar únicament en els horaris i el grup de vehicles que es pretenga incloure.

Per a això i d'acord amb els veïns i comerciants s'establiran una sèrie de fitxes tècniques de les diferents zones amb els seus horaris, àmbit i grups perquè puguen ser controlats. D'eixa manera d'una banda es resol el problema de la rotació d'aparcaments que tant pot beneficiar a les zones comercials, com es garanteix que el veïnat d'algunes zones amb dificultat per a aparcar en tota la ciutat poden veure zones de prioritat en els seus barris.

Després de l'aprovació inicial en el Ple passarà a exposició pública on es podran presentar les corresponents al·legacions que incorporarà o no el personal de l'Ajuntament seguint criteris tècnics i jurídics. Després d'aquest procés l'Ordenança passarà al Ple per a la seua aprovació definitiva.

Cal indicar que aquesta ordenança no s'assembla a l'anterior ORA ni en el nom perquè aquesta no és l'ORA = Ordenança Reguladora d'Aparcament. Aquest cas tal com diu el mateix text es tracta de l'Ordenança Reguladora de l'Aparcament Limitat en el Temps de Vehicles en Determinades Zones en Aparcament Regulat en el Municipi d'Alcoi, per tant les sigles podrien ser ORALT o OAR i que anomenar-ho ORA tan sols porta a la confusió de la ciutadania que pot pensar que torna a haver de pagar per aparcar, quan no és cert.

Després de diferents reunions en les quals es va tractar el tema sense cap objecció, en la comissió prèvia al Ple, només el regidor de Vox va votar en contra de l'Ordenança, per aquest motiu el portaveu del grup Municipal Socialista i regidor de Mobilitat Sostenible, Jordi Martínez, afirma que: “No entenem l'actitud dels membres de l'oposició que han mantingut reunions de treball per a l'elaboració de la mateixa i no havien manifestat cap qüestió la respecte. Si s'haguera volgut modificar l'ordenança, en les diferents reunions s'haguera pogut aportar qüestions diferents per a millorar-la. És lamentable l'actitud d'alguns grups de l'oposició que malgrat donar per bo el document consensuat després diverses reunions de treball, en les quals s'han inclòs les seues aportacions, arriben al Ple i canvien d'opinió votant en contra amb l'única intenció de frenar els projectes i donar la imatge que som un govern autoritari que no consensua les propostes quan la veritat és que s'han mantingut diverses reunions tant amb la corporació com amb les entitats, en les quals alguns han fet les seues aportacions i altres directament no han dit res”.

Pujar