21 de setembre de 2020 21/9/20

L’arxiu municipal col·labora en una recerca internacional sobre un alcoià mort al camp de presoners de Djelfa (Alger)

L’arxiu municipal col·labora en una recerca internacional sobre un alcoià mort al camp de presoners de Djelfa (Alger) - (foto 1)
  • José Esteve que apareix en la relació de morts al camp de presoners de Djelfa entre 1940 i 1941 en realitat és l'alcoià José Esteve Vicedo

MÉS FOTOS
L’arxiu municipal col·labora en una recerca internacional sobre un alcoià mort al camp de presoners de Djelfa (Alger) - (foto 2)

L'Arxiu Municipal d'Alcoi està col·laborant amb l'organització del seminari 'Memoria del exilio español en Argelia' (Institutos Cervantes d'Alger i Orà, amb la col·laboració de l'Ambaixada d'Espanya a Alger), que se celebrarà a Alger i Orà entre el 20 i el 23 d'octubre de 2019, en la localització dels descendients d'un alcoià que va morir al camp de presoners de Djelfa, al desert del Sahara, a uns 40 Km al sud d'Alger i a uns 1.500 m d'altura.

El camp de Djelfa està considerat un dels camps més durs del sistema concentracionari francés. En aquest camp hi havia cap a 1942 un miler de presoners, la majoria espanyols o antics membres de les brigades internacionals. No tenia quasi instal·lacions i els presoners dormien en tendes de campanya suportant temperatures extremes que oscil·laven dels 20 graus sota zero a l'hivern als 50 graus en estiu. Segons els responsables del recinte, allò era un camp de mort enmig del desert, del qual no eixia viu ningú.

Gràcies a la informació dels arxius francesos i de l'Arxiu Municipal d'Alcoi, s’ha pogut documentar que un 'José Esteve' que apareix en la relació de morts al camp de presoners de Djelfa entre 1940 i 1941 en realitat és l'alcoià José Esteve Vicedo.

Per la informació dels padrons municipals de 1882 a 1919 se sap que José Esteve Vicedo era fill de José Esteve i Pilar Vicedo, i que va nàixer a Alcoi en 1892. Tenia un germà, Alfredo Esteve Vicedo, nascut en 1884. José Esteve Vicedo va casar amb Carmen Carbonell Gironés, nascuda sobre 1897 i van tenir un fill (segons la informació de 1919), José Esteve Carbonell, nascut el 29 de juny de 1909.

Si alguna persona té informació sobre aquesta família o és descendent seu, poden contactar amb el director de l'Arxiu Municipal d'Alcoi, al telèfon 965537143 o al correu arxiu@alcoi.org.

Pujar