elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament d'Alcoi treballa per evitar l'extinció del Xoriguer Petit

L'Ajuntament d'Alcoi treballa per evitar l'extinció del Xoriguer Petit
    MÉS FOTOS
    L'Ajuntament d'Alcoi treballa per evitar l'extinció del Xoriguer Petit - (foto 2)
    L'Ajuntament d'Alcoi treballa per evitar l'extinció del Xoriguer Petit - (foto 3)
    L'Ajuntament d'Alcoi treballa per evitar l'extinció del Xoriguer Petit - (foto 4)

    Aquest estiu és el tercer any que es porta a terme de nou el projecte de reintroducció del xoriguer petit a Alcoi, es va iniciar l'any 2019 des de l'Ajuntament d'Alcoi coordinadament amb la Conselleria de Medi Ambient, dins dels treballs que estan realitzant-se de recuperació de les poblacions de l'espècie en l'àmbit de Comunitat, i de la mà d'un grup de voluntaris que col·labora en els treballs de camp. Cal destacar que el xoriguer petit és una au catalogada en "perill d'extinció" en el catàleg valencià d'espècies de fauna amenaçada.

    El projecte en els seus primers anys consisteix en un hacking en el qual s'intenta reproduir una colònia de cria d'aquesta espècie. Hacking és un terme anglés utilitzat en ornitologia, que significa cria o criança campestre. La tècnica consisteix a col·locar diversos pardals en un niu artificial a una edat en la qual ja han desenvolupat una empremta amb la seua espècie, són capaces de termorregular i alimentar-se per si mateixes, però encara no poden volar. El hacking es realitza amb la instal·lació d'una torre amb una parella adulta dins d'una gàbia envoltada per una sèrie de caixes niu (4) on es col·loquen els polls, procedents de la cria en captivitat del Centre de reproducció de Fauna del Saler. Amb la col·laboració del grup de voluntaris es procedeix a l'alimentació dues vegades al dia dels polls, fins que fan els primers vols i comencen a alimentar-se per si mateixos, moment en el qual deixen gradualment d'alimentar-se de les aportacions que es realitzen, fins que són autosuficients, i passen de ser aus criades en captivitat, a estar completament adaptades a l'entorn.

    Als anys 2019 i 2020, es van introduir un total de 140 exemplars. Per a 2021, es té previst introduir-ne 30 exemplars. Cal assenyalar que de les aus alliberades i després del primer període migratori al nord d'Àfrica, tan sols retornen com a màxim un 20% dels exemplars. Per a 2021, es té previst també realitzar la instal·lació de caixes niu especialment dissenyades i situades per a facilitar la nidificació de les aus que retorna ja en 2022.

    Aquest matí acompanyats per Pep Nebot, Cap de Servei de la Xarxa Natura 2000 de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, junt al tècnic del Centre de Recuperació de fauna de la Granja del Saler, i un nombrós grup de voluntariat, s’ha dut a terme la solta de 4 xoriguers petits, 2 xoriguers comuns, 3 mussols i una òbila.

    «Vull ressaltar la gran tasca que fa el voluntariat en la nostra ciutat i en aquest cas en especial, a les persones que de forma totalment desinteressada actuen per la conservació d’una espècie en perill d’extinció com és el xoriguer petit, sense el voluntariat no podríem dur a terme aquest projecte, estem molt agraïts. A més a més hem pogut sentir de primera mà, per part dels tècnics que el projecte va endavant i que comença a veure els seus fruits, ja que ja s’han pogut veure a la zona 4 adults, la qual cosa és un clar indicatiu del retorn al nostre entorn, després d’haver migrat d’Àfrica», ha ressaltat el regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre.

    Pujar