elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament d’Alcoi pren mesures especials per a combatre les onades de calor

  • Accés gratuït a piscines, transport urbà gratuït, horaris d’estiu biblioteques i museus, obertura d’edificis municipals seran les mesures per pal·liar els efectes de les altes temperatures

El govern de l’Ajuntament d’Alcoi, front a l’augment de les temperatures, posarà a disposició de la ciutadania una sèrie de mesures per tal de pal·liar els efectes de les altes temperatures mentre duren les alertes de les onades de calor al llarg d’aquest estiu. Segons el regidor de Salut Pública, Carles Sansalvador, «l’objectiu d’aquesta bateria de mesures és pal·liar els efectes negatius que aquestes temperatures extremes infligeixen a la població, especialment als grups de risc, com són la gent gran, els nadons lactants o xiquetes i xiquets menors de 4 anys, dones gestants o persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries».

Primerament, l’entrada a les piscines municipals serà lliure fins a completar l’aforament durant el període d’alerta. D’igual manera, el transport urbà també serà gratuït, facilitant així el desplaçament a totes aquelles persones que necessiten desplaçar-se per motius laborals o personals.

A més, totes les biblioteques i museus municipals tindran horari d’estiu que arriba fins a les hores centrals del dia. Altres edificis municipals que també romandran oberts i disponibles mentre dure l’onada de calor seran l’Àgora al Centre i el Centre Jove Cervantes (CCJ) a l’Eixample-Santa Rosa.

Cal recordar que les alertes per onada de calor es notifiquen la vesprada del dia anterior, per la qual cosa es donarà avís a la població en el moment en què les autoritats competents siguen coneixedores de l’alerta.

Tal com recorda Sansalvador, «a més d’aquestes mesures, que hem pres gràcies al treball coordinat de moltes regidories, cal recordar a la població que durant aquestes onades han de seguir les indicacions i recomanacions que facilita l’Ajuntament des del departament de Salut Pública».

Cal assenyalar a més, que l'Ajuntament d'Alcoi ha revisat els protocols amb les empreses concessionàries de serveis i recorda les recomanacions per a evitar afeccions per colps de calor tant en persones com en animals de companyia.

La regidora de Transició Ecològica, Teresa Sanjuan, s’ha reunit amb l'empresa Foment de Construccions i Contractes (FCC), adjudicatària del servei de neteja i recollida de Residus Sòlids Urbans, per a analitzar el protocol davant possibles onades de calor i evitar els colps de calor entre la plantilla.

Algunes de les mesures d'aquest protocol ja s'estan implementant des del passat 1 de juny, entre elles, avançar el torn de matins a les 6:00 hores. En general, s'adequa la jornada de treball per a disminuir l'activitat en hores de major exposició solar i es planifiquen les tasques de major esforç perquè es facen en els moments de menys calor. Utilitzen la roba d’estiu. Els torns de vesprada passen al matí i l’activitat s’interromp a migdia. Tal com es va acordar amb l'ajuntament, uns certs serveis, com el desbrossament, s'interrompen a partir de les 11.00 hores per a prioritzar labors de menor exposició.

S'estableixen xicotetes pauses en llocs d'ombra i s'evita l'exposició de treballadores embarassades. A més, es planifiquen períodes d'aclimatació per a la plantilla de nou ingrés o que han estat fora del lloc per més de nou dies.

Finalment, l'empresa recomana al seu personal una hidratació i alimentació adequades, prioritzar llocs frescos i amb ombra i evitar l'exposició solar directa, utilitzant gorres i protecció solar. En aquest sentit, s'han instal·lat dispensadors de protecció solar en totes les instal·lacions. També es revisa que tots els vehicles disposen d'aire condicionat i s'evita l'escombratge manual en el servei de vesprada.

D'altra banda, des del consistori s'ha traslladat a les brigades municipals recomanacions en aquest mateix sentit, per a evitar l'exposició de la plantilla en les hores de màxima calor.

MESURES DE PREVENCIÓ

Com a mesures de prevenció, es recomana beure líquids amb freqüència però evitar les begudes alcohòliques, molt ensucrades o amb cafeïna. Cal passar el major temps possible en llocs frescos i reduir l'activitat física o l'esport en les hores centrals del dia, a més d'utilitzar roba lleugera, mantindre les medicines en un lloc fresc i no realitzar menjars copiosos.

S'ha de prestar especial atenció a les persones majors o malaltes, bebés i lactants, així com a les dones gestants. En cap cas hem de deixar a ninguna persona ni animal en un vehicle estacionat i tancat. D'altra banda, davant qualsevol símptoma compatible amb un colp de calor que es prolongue durant més d'una hora, cal consultar als professionals sanitaris.

També hem de saber algunes claus per a reconéixer aquests colps de calor. Cal estar atents a símptomes com la sequedat i la coloració roja de la pell, el pols ràpid, el dolor intens de cap, confusió o pèrdua de consciència. En cas d'urgència vital, es recomana telefonar al 112 i mentre arriba l'ajuda es pot emportar a la persona afectada a un lloc fresc i baixar-li la temperatura amb draps freds o amb un bany d'aigua freda. És important no donar a la persona de beure cap mena de líquid.

Respecte als animals de companyia, es recomana evitar els passejos en les hores centrals, de 12 a 18 hores, i en cap cas quan hi haja sol directe o quan la temperatura siga major a trenta graus. L'asfalt pot produir cremades en els coixinets de les potes.

Es recomana evitar els passejos llargs i portar sempre aigua fresca i neta per a donar-los. Si s'emporten en el cotxe, mai s'ha de deixar als animals a l'interior, encara que siga per un període de temps curt. I cal prestar especial atenció als cadells i als animals més majors, ja que tenen més dificultat per a regular la seua temperatura corporal.

«La nostra prioritat són els treballadors i les seues condicions laborals, treballem perquè puguen treballar el més adequadament possible, intentant minimitzar les condicions adverses que produeixen les altes temperatures», destaca la regidora de Transició Ecològica i Medi Ambient; Teresa Sanjuán.

Pujar