16 de gener de 2021 16/1/21

Isabel-Clara Simó, l'escriptora alcoiana que va alçar la veu per la literatura en valencià

Isabel-Clara Simó, l'escriptora alcoiana que va alçar la veu per la literatura en valencià - (foto 1)
  • Repassem els moments clau de l'escriptora morta aquesta mateixa setmana a causa d'una malaltia degenerativa

Isabel-Clara Simó natural d'Alcoi quedarà per sempre en la memòria de milers d'espanyols com una dona de fortes conviccions i un referent en el món de la literatura en valencià. L'escriptora va morir aquesta setmana a causa d'una malaltia degenerativa als 76 anys.

Isabel-Clara es va llicenciar en Filosofia per la Universitat de València en 1965, deixant clara la seua vocació pel món de les lletres. La novel·la, la poesia, l'assaig i fins i tot el periodisme a través de guions de ràdio i televisió van ser només alguns dels reptes que l'alcoiana es va posar per davant al llarg de la seua trajectòria professional.

La seua llarga trajectòria l'avala com una autora de fortes arrels amb la lingüística valenciana, la qual ha sigut premiada en diferents ocasions una de les últimes en 2017, quan va ser guardonada amb el 29 Premi d’Honor dels Lletres Catalans.

Molts la defineixen com una dona temperamental, franca i molt valenta que ho va donar tot per defensar els drets i les llibertats de les dones i els xiquets. Una defensa – o lluita – que es va canalitzar a través de les seues obres les quals de manera generalitzada parlen de la llibertat i la situació de la dones.

Una mica més de 40 anys de carrera que li van permetre publicar el no-res menyspreable xifra de 60 llibres en el mercat. Entre tots ells, destaquen Perfils cruels (1995), Històries perverses (1992) i Alcoi-Nova York (1985).

També va desenvolupar tasques periodístiques per a TV3, Catalunya Ràdio i altres mitjans com Avui, El Periódico de Catalunya o El Temps i va ser representant de Catalunya en les Nacions Unides en nom dels Consells Mundials de la Pau (1985).

“Isabel ens ha retratat i volgut a través de les seues obres i els alcoians ho hem llegit i admirat” afirmava en conéixer la notícia l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, i afegia: “Ha portat el nom d'Alcoi per allà on ha anat, sent una de les millors ambaixadores que podia tindre la nostra ciutat, la seua fabulosa trajectòria ha contribuït a engrandir encara més la cultura alcoiana, a projectar més enllà de les muntanyes que ens envolten la vàlua artística dels creadors d'aquesta ciutat”

Pujar