elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Desmantellen una empresa clandestina a Alcoi que tenia als seus treballadors en semi-esclavitud

Desmantellen una empresa clandestina a Alcoi que tenia als seus treballadors en semi-esclavitud
  • Una denúncia anònima relata l'activitat industrial: el salari setmanal era de 150 euros i dormien al costat dels sacs de roba

La Policia Nacional ha detingut a un home, marroquí de 43 anys, per un delicte contra els Drets dels Treballadors i Tràfic d'Éssers humans a Alcoi.

La investigació va ser iniciada per la Brigada d'Estrangeria de la Comissaria d'Alcoi el mes de juny, després de rebre una informació anònima en la qual s'adonava d'una possible activitat il·legal en una nau industrial. En el transcurs de la investigació es va prendre declaració a una víctima d'explotació laboral que va acudir voluntàriament a la Comissària de la Policia Nacional, on va denunciar haver estat explotada laboralment a l'interior de la nau investigada, situada en un polígon industrial de la ciutat d'Alcoi.

La víctima de nacionalitat marroquina, segons va relatar, des que va arribar a Espanya procedent del seu país, havia treballat per a un empresari del sector del tèxtil, concretament en el reciclatge de roba, amb la promesa d'un contracte laboral, trobant-se en situació irregular al nostre país, i realitzant les seues funcions en condicions de semi-esclavitud.

Segons el denunciant, l'empresari li feia treballar set dies a la setmana, en horari de matí i vesprada, per la qual cosa rebia un salari setmanal de 150 euros.

De la mateixa manera, va manifestar haver estat pernoctant en la nau en un matalàs en el sòl juntament amb els sacs de roba i menjant el que portava una altra treballadora, la qual es trobava en circumstàncies laborals similars.

Tots dos rebien instruccions de l'empresari, de no obrir a ningú sota cap circumstància i avisar-li si detectaven qualsevol moviment estrany de vehicles que poguera suposar la presència de la policia o de la inspecció de treball.

Una vegada va fugir i va abandonar la nau la mata, va ser amenaçat per l'empresari, que estava en possessió del seu passaport, amb manar la seua documentació al Marroc on tenia contactes i patiria les conseqüències si era expulsat.

Els investigadors després d'identificar a l'empresari van poder comprovar que, de forma molt discreta, es realitzava una activitat empresarial irregular relacionada amb el reciclatge de tèxtils a l'interior de la nau investigada.

Inspecció de la nau industrial i detenció de l'empresari
Realitzades totes les perquisicions policials necessàries, agents de la Brigada d'Estrangeria de la Policia Nacional d'Alcoi en el marc d'un dispositiu policial procedeixen a realitzar una entrada i inspecció en la nau localitzant a l'interior a dos treballadors amagats en el seu interior, un home de 28 anys i una dona de 42 anys, tots dos de nacionalitat marroquina.

Els treballadors, també estrangers en situació irregular, realitzaven la seua labor de selecció i cort del tèxtil reciclatge sense cap mesura de seguretat, mancant de ventilació la nau ni mitjans de protecció i cobrant per això sous mínims sense contracte ni cap assegurança.

A l'interior de la nau es va recuperar el passaport i la documentació de la víctima fugida i es va poder constatar les condicions en les quals pernoctava i va viure durant la seua estada en la nau.

El detingut, un home marroquí de 43 anys d'edat, va ser traslladat a dependències de la Policia Nacional a Alcoi on va romandre fins a concloure les gestions necessàries i prestar declaració com a detingut.

Amb aquesta, és ja la segona operació desenvolupada per agents de la Comissaria de la Policia Nacional d'Alcoi en relació a delictes contra els drets dels treballadors en menys de dos mesos, després d'haver detingut el mes d'octubre a un altre empresari per fets molt similars.

Amb el tràfic no hi ha tracte
La importància de la cooperació ciutadana per a la lluita contra la nova esclavitud del segle XXI és molt important. La Policia Nacional facilita el telèfon d'atenció contra el tràfic d'éssers humans, podent fer la denúncia de manera anònima, suprimint el seu rastre en la factura telefònica, i possibilitant així la participació per a superar les barreres d'aquest acte delictiu.

La Policia Nacional compte, a més d'amb la línia telefònica 900105090, amb un correu electrònic (trata@policia.es) on qualsevol persona que tinga coneixement d'un delicte relacionat amb el tràfic d'éssers humans pot denunciar-lo de manera anònima i confidencial.

Pujar