elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple d’Alcoi aprova iniciar el procés per a la licitació del servei de l'aigua potable

  • La proposta ha sigut acceptada per una àmplia majoria 18 vots a favor i 6 en contra

El Ple municipal ha aprovat aquest matí les condicions prèvies a l'inici de l'expedient de contractació del servei de proveïment d'aigua potable i sanejament de la xarxa de distribució, amb els vots favorables de Partit Socialista, Partit Popular, Vox i No adscrit, per tant 18 vots, en contra 6 vots els de Compromís, *Podem i *Guanyar, així com l'abstenció de Ciutadans, 1 vot.

Cal tindre en compte que el que eixirà a concurs és el manteniment de la xarxa de distribució, és a dir, com arriba l'aigua des del brollador fins a les aixetes, i l'estat en què arriba, un model que ja es ve aplicant perquè el servei d'aigua d'Alcoi ha sigut, durant 20 anys, gestionat de manera indirecta per una empresa del sector especialitzada. En cap moment el que eixirà a concurs és la titularitat de l'aigua, ja que la propietat de la mateixa és de tots els alcoians i alcoianes, i així continuarà sent.

Els motius pels quals des del govern socialista s'opta per continuar delegant la gestió són varis. D'una banda, tal com explica el vicealcalde i regidor d'Obres i Serveis, Jordi Martínez, l'experiència de la gestió delegada és positiva, “no sol haver-hi queixes del servei i, per tant, davant unes condicions tècniques que són molt especialitzades en matèria de qualitat de l'aigua, considerem que la millor gestió és la indirecta”.

Un altre dels motius és l'econòmic, perquè l'estudi encarregat a petició de *Podem aporta unes dades que indiquen que la gestió directa no reduiria el que paguen els ciutadans pel servei, ni milloraria el servei tècnic, perquè com s'apuntava requereix una elevada especialització difícilment assumible pel Consistori. Cal tindre en compte que a Alcoi es tracta d'un complex servei per la mateixa singularitat de la ciutat, amb factors com la legionel·la, les canonades de fibrociment i l'orografia, i és arriscat prestar-ho directament des de l'Administració, perquè tindria els impediments propis de la contractació, alhora que cal tindre en compte que l'empresa privada té, en aquest tema, un major coneixement de la tecnologia necessària per a prestar el servei en les millors condicions, així com una major capacitat per a solucionar les possibles incidències en menor temps.

A l'hora de parlar de la decisió política que suposa optar per una gestió directa o indirecta, el vicealcalde remarca que “en el nostre programa electoral no recollíem la municipalització de l'aigua i, per tant, hem sigut coherents”. El fet que s'estiga treballant en la creació d'una empresa pública de l'Ajuntament fa que anotació que, una vegada aquesta estiguera consolidada, podria plantejar-se el que assumira la gestió de l'aigua, “però sempre que es garantira el mateix nivell d'atenció que es facilita des d'una empresa especialitzada”.

A partir d'ara, el procés passarà per treballar en el plec de condicions per a la licitació. Es realitzarà un procés participatiu per a recollir propostes ciutadanes respecte a la prestació del servei i el plec de condicions recollirà aquelles aportacions que permeten millorar-lo. A més, entre les qüestions en què es busca incidir en el citat plec estan un major control i transparència, així com una major facilitat d'accés per als usuaris.

Pujar