elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les dades de la conversió en zona de vianants indiquen una clara baixada d'emissions en la zona del País Valencià

Les dades de la conversió en zona de vianants indiquen una clara baixada d'emissions en la zona del País Valencià
  MÉS FOTOS
  Les dades de la conversió en zona de vianants indiquen una clara baixada d'emissions en la zona del País Valencià - (foto 2)

  Les dades recollides per l'ajuntament d'Alcoi en els dos observatoris d'emissions contaminants, col·locats en els punts que va decidir el personal tècnic del consistori en considerar que eren els més adequats, evidencien una baixada important d'emissions en les dades de l'observatori de País Valencià des que està en marxa la conversió en zona de vianants en el centre de la nostra ciutat.

  De les dades preses tres mesos abans de la conversió en zona de vianants s'observa que existien anivelles diòxid de nitrogen de 15’7 micrograms per m³, de 119’3 micrograms per m³ de monòxid de carboni i 4’5 micrograms de diòxid de sofre. Tres mesos després aquestes dades es van reduir d'una manera significativa passant a 10’8 micrograms de diòxid de nitrogen, 106’9 de monòxid de carboni i 2’0 de diòxid de sofre. Una vegada passat més d'un any es van tornar a efectuar els mesuraments i establir una mitjana d'emissions amb les mateixes dades que llancen els resultats següents:

  1’4 en diòxid de nitrogen el que redueix de manera importantíssima aquesta emissió, 84’8 de monòxid de carboni, i la reducció pràcticament a 0 del diòxid de sofre. Aquestes reduccions avalen que la conversió en zona de vianants aportarà la reducció d'emissions de contaminants com s'exigirà en breu per l'administració europea.

  Respecte a les sancions de 2022 hi ha al voltant de 13.000 sancions amb una important reducció al juliol, que ha sigut el període de major notificació per part de SUMA d'aquestes sancions. El Govern Municipal considera que és necessari extremar la informació per als no residents de la impossibilitat d'accés en la zona per als vianants.

  Cal destacar que el mes de juliol amb un total de 1047 sancions, únicament hi ha hagut expedients oberts per l'Ajuntament de 75 per càrrega i descàrrega fora d'horari i de 14 per residents que han accedit fora d'horari a la zona per als vianants. Recordem que les persones que posseïsquen o tinguen llogada una plaça de garatge en la zona per als vianants poden accedir a qualsevol hora.

  En els fons europeus, s'ha sol·licitat l'extensió dels sensors d'emissions en més zones de la zona de baixes emissions com els carrers Casa Blanca i Sant Jaume que permeten valorar les decisions a prendre per l'increment de contaminants en aquests carrers.

  El vicealcalde, Jordi Martínez, explica que “Estava clar que les dades d'emissions s'anaven a reduir en la zona per als vianants on s'ha eliminat el trànsit i les dades així ho demostren. És cert que hem d'ampliar aquesta presa de dades per a poder prendre les decisions adequades en altres carrers del centre que han vist incrementada la seua contaminació”.

  Martínez també vol “felicitar els residents, ja que pràcticament la totalitat està complint amb la normativa, la qual cosa demostra la implicació dels veïns en el compliment d'una ordenança que millora la qualitat de vida en la zona per als vianants”.

  Pujar