elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Es crea un vídeo per informar sobre l’OMIC coincidint amb el Dia de les Persones Consumidores

Es crea un vídeo per informar sobre l’OMIC coincidint amb el Dia de les Persones Consumidores
  • El 15 de març és el el Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores

El pròxim dilluns dia 15 de març se celebrarà el Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores, per a commemorar aquest dia, l’OMIC d’Alcoi ha editat un vídeo promocional perquè la ciutadania conega aquest servei públic de protecció de les persones.

El Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores se celebra aquest dia perquè el 15 de març de 1962 el president John F. Kennedy va enunciar davant el Congrés dels EUA per primera vegada els drets que assistien als ciutadans en la seua condició de ‘consumidors’, de manera que es va adoptar eixa data per a commemorar internacionalment els drets de les persones consumidores.

Quins drets són específicament els de les persones consumidores?

El principal és el dret a la INFORMACIÓ, informació de les característiques dels productes i serveis que ens ofereix el mercat: mitjançant l’oferta comercial, però també en l’etiquetatge dels productes, i en la publicitat, de manera que la informació s'estén a moltes més coses que el preu o el temps.

També hi ha altres drets com:

  • Protecció davant dels riscos que puguen afectar a la salut o la seguretat.
  • Protecció davant de pràctiques o clàusules abusives en els contractes.
  • Representació dels nostres interessos mitjançant associacions i federacions de consumidors.
  • Protecció especial davant de situacions d’inferioritat, subordinació o indefensió.

Arran de l'impacte social i econòmic de la pandèmia provocada per la COVID-19, el principal aspecte a destacar és la inclusió de la figura de «persona consumidora vulnerable» en gener de 2021 en la Llei de Defensa de Consumidors i Usuaris. A manera d'exemple, en aquest grup s'inclouen menors, persones d'avançada edat, amb baix nivell de digitalització, amb discapacitat funcional, intel·lectual, cognitiva o sensorial o amb dificultats per la falta d'accessibilitat de la informació.

És un concepte flexible que pot variar en funció de les circumstàncies de les persones en determinats moments, però l’essencial és que les situacions de vulnerabilitat hauran de ser objecte d'especial atenció tant per part d'autoritats públiques com d'empreses privades en les relacions de consum.

Video OMIC

Per a commemorar aquest dia, l’OMIC d’Alcoi ha editat un vídeo promocional perquè la ciutadania conega aquest servei públic de protecció de les persones consumidores, que des de l’any 1986 es dedica a l'assessorament en drets de consum, a la resolució de conflictes entre persones consumidores i empreses, i també a l'educació i sensibilització en temes de consum responsable.

“Volem donar a conéixer aquest servei municipal i a les persones que treballen en ell, i animar a la ciutadania a fer ús d’aquest servei tan necessari... Esperem que us agrade!” ha destacat la regidora d’Informació i Defensa de la Ciutadania, Teresa Sanjuán.

Aquest vídeo està publicat en el canal de YouTube de l’Ajuntament d’Alcoi: https://youtu.be/dwUSz1Wgv5c

Dades OMIC 2020

Durant l'any passat l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor, OMIC, va atendre un total de 2.795 consultes, que han derivat en 707 reclamacions, 1 denúncia en el sector de pell tèxtil i calçat i 10 queixes presentades en bancs, transports, telèfon, pell, tèxtil i calçat, hostaleria i serveis sanitaris. En total l'OMIC ha recuperat 83.890,90 euros per a la ciutadania durant 2020.

Pujar