elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consorci de les Comarques Centrals col·labora per primera vegada en les «Converses de maig»

    El Consorci de les Comarques Centrals Valencianes (CCCV) col·labora, per primera vegada, en «Les Converses de maig», una iniciativa de l'Ajuntament de Bellreguard sorgida fa tres anys amb l'objectiu de trobar un punt anual de trobada d'intel·lectuals i especialistes per a conversar sobre el País, la seua realitat i els reptes de futur.

    Amb el lema "Sumar per a governar-nos el territori", les Converses d'enguany comptaran amb la conferència inaugural del geògraf i politòleg Andreas Hildenbrand sobre les xarxes de cooperació entre ciutats com a instrument de governança territorial, i quatre sessions de vesprada, dues a Bellreguard i dues a València, per a parlar del futur de les Comarques Centrals Valencianes i l'Àrea Metropolitana de València (AMV). Començaran divendres 11 de maig a les 19 hores a l'ajuntament de Bellreguard amb la presentació i la conferència d'Hildenbrand per a inaugurar, a continuació, una exposició de pintura d'artistes dels anys 70 i gaudir de la música en directe de Carles Dénia.

    Toni Francés, president del Consorci de les Comarques Centrals, explica: «Conéixer-nos, reflexionar sobre la nostra essència i descobrir-nos o, millor dit, retrobar-nos és un fet necessari que qualsevol col·lectivitat ha d'emprendre de manera recurrent. Com a espai central del territori valencià, les comarques centrals tenim molt a dir en què volem ser i com volem ser els valencians».

    Les terceres Converses de maig comptaran amb autèntics especialistes valencians i de la resta de l'estat: Mariona Tomàs sobre l'Àrea Metropolitana de Barcelona; Ana Sancho sobre la política territorial al País Basc i l'Àrea Metropolitana de Bilbao; Joan Vicente Rufí sobre les xarxes de ciutats a Catalunya; Lluís Ferrando i Vicent Doménech sobre el desenvolupament dels Pla d'Acció Territorial de la Generalitat Valenciana;

    Lluís del Romero sobre les experiències de les àrees metropolitanes a Europa; Andrés Boix sobre les línies bàsiques d'una nova administració valenciana en el context europeu; Ramon Marrades sobre l'experiència de la Marina de València; Pau Rausell sobre el rol de la cultura com actiu econòmic a les CCV; Rafael Boix sobre els costos de la no-Àrea Metropolitana de València; i Josep A. Ybarra sobre el canvi del model productiu a les CCV.

    Les jornades estan coordinades per Nèstor Novell i Josep Sorribes. Els dies 16 i 23 de maig a la vesprada al Saló de Graus de la Facultat de Filologia de València i, els dies 17 i 24 de maig de vesprada a la Casa de Cultura de Bellreguard, es realitzaran les aules de formació dirigides a especialistes i persones interessades -que poden matricular-se ja en www.fundacionexe.org- i a partir de les 19.30 h, els debats oberts de lliure assistència.

    Les jornades s'adrecen a l'administració valenciana i, als principals agents involucrats en qüestions territorials: l'administració i tècnics municipals i de les mancomunitats, agents de desenvolupament local, agents locals de caràcter social, mitjans de comunicació, partits polítics, sindicats, associacions empresarials, universitats i institucions de formació i de cultura, així com les personalitats diverses amb capacitat de generar opinió.

    Pujar