elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell aprova el conveni per a iniciar les actuacions del CDTi a l’illa de Rodes

El Consell aprova el conveni per a iniciar les actuacions del CDTi a l’illa de Rodes
  • L'Agència Valenciana de Turisme correrà amb el finançament íntegre de les obres, pressupostades en 2,1 milions d'euros

  • En total, la Generalitat Valenciana invertirá 4,7 milions d’euros en el nou parc tecnològic-cultural

El Consell ha autoritzat la subscripció del conveni entre Turisme Comunitat Valenciana i l'Ajuntament d'Alcoi per a la restauració i adequació de l'edifici que albergarà el futur CdT d'interior de la província d'Alacant.

Mitjançant aquest conveni, Turisme Comunitat Valenciana destinarà 1.200.000 euros durant aquesta anualitat perquè l'Ajuntament d'Alcoi adjudique i execute les obres per a la rehabilitació de l'edifici, així com la seua adequació i equipament com CdT d'interior de la província d'Alacant. L'Agència Valenciana de Turisme es farà càrrec íntegrament dels 2,1 milions d'euros en els quals està pressupostada l'obra. L’Ajuntament d’Alcoi ja ha licitat aquestes obres i una vegada es tinga la signatura ja podran ser adjudicades.

Cal assenyalar que aquest conveni de col·laboració desenvolupa el conveni marc que van subscriure Turisme Comunitat Valenciana i l'Ajuntament d'Alcoi en 2019 per a la restauració de l'edifici número 5 del carrer Agres, de l’illa de Rodes, i la seua adequació com CdT d'interior de la província d'Alacant.

A més de la restauració de l'edifici, l'Ajuntament d'Alcoi es compromet a successió d'ús gratuït a favor de Turisme Comunitat Valenciana per un període de trenta anys. Aquesta cessió serà de la totalitat de l'immoble restaurat, que romandrà en propietat de l'Ajuntament.

Per part seua, Turisme Comunitat Valenciana es farà càrrec de les despeses ordinàries de manteniment i dels subministraments i despeses d'energia necessaris per al desenvolupament de la seua activitat com CdT d'Interior de la província d'Alacant.

La intervenció consistirà en la rehabilitació de l'antic taller de carruatges dissenyat per Timoteo Briet en 1909, que retornarà a la vida un dels edificis més clarament modernistes de tot el conjunt, amb façana en el número 5 del carrer Agres. En el seu interior, es distribuirà una zona de 'coworking' i una aula polivalent per a exposicions i mostres, zones d'administració i despatxos per a Turisme i INVAT·TUR, així com per a albergar reunions i trobades del sector turístic.

A més, servirà per a complementar la formació que ja s'ofereix en el Centre de Formació Professional (FP) de Batoi, on es poden estudiar el Grau Mitjà de Serveis en Restauració i Grau Mitjà de Cuina i Gastronomia, tots dos de la família d'Hostaleria i Turisme.

El Centre de Desenvolupament Turístic d'Interior donarà servei a cinc comarques (L'Alcoià, El Comtat, La Vall d'Albaida, La Costera i L’Alt Vinalopó), 92 municipis i a una població de 350.000 habitants.

La rehabilitació del CDTi seguirà les pautes marcades pel projecte de la UTE RE_Civic, composta per Ramón Esteve Estudio, VVV Estudi, Isaac Montava i Carlos Sanjuán, que s'aplica per a recuperar la resta de l’illa.

Cal recordar que el mes de novembre passat van començar les obres de la part central de Rodes, una intervenció pressupostada en 7 milions d'euros. D'aquesta quantitat, la Unió Europea finança 3,5 milions d'euros (el 50%) a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) del Programa pluriregional d'Espanya 2014-2020, mentre que la Generalitat Valenciana aportarà 2,6 milions i l'ajuntament serà a càrrec dels 900.000 euros restants.

Aquests treballs permetran transformar aquesta antiga illa industrial en un parc tecnològic-sociocultural, en el qual s'implantarà una seu de Districte Digital de la Comunitat Valenciana i on s'assentaran empreses de tall tecnològic.

La recuperació de l’illa de Rodes i la seua posada en valor no acaben ací i es completarà amb la restauració dels dos edificis en altura situats al carrer Tibi, anteriorment destinats a habitatges. En ells s'integrarà el centre administratiu, on estaran situades les oficines municipals, una àrea tecnològica i d'investigació en la qual s'instal·larà un centre de desenvolupament empresarial especialitzat, amb oficines per a tallers i reunions i un ‘coworking’ públic.

Aquesta actuació està valorada en altres 2,3 milions, dels quals l'Ajuntament d'Alcoi aportarà el 55% i la Diputació d'Alacant el 45% restant.

En total, el projecte de Rodes suposa una inversió de 12 milions d'euros dels quals es preveu que l'aportació de les arques municipals no supere el 25%, gràcies als esforços del consistori per combinar sinergies entre diferents Administracions.

Segons destaca la regidora de Turisme, Lorena Zamorano, “el Centre de Desenvolupament Turístic d'Interior de Rodes donarà servei a cinc comarques, L'Alcoià, El Comtat, La Vall d'Albaida, La Costera i L’Alt Vinalopó, 92 municipis i a una població de 350.000 habitants, convertint Alcoi en un referent per al sector turístic a les comarques d'interior”.

«La implicació de la Generalitat Valenciana, a través del compromís directe del president Ximo Puig finançant íntegrament el Centre de Desenvolupament Turístic d’Alcoi exemplifica i demostra la importància d’un projecte estratègic per al creixement econòmic i demogràfic de la ciutat i del territori que ens envolta. El turisme d’interior és un potencial per al nostre territori que hem de ser capaços de capitalitzar”, ha conclòs la regidora de Turisme, Lorena Zamorano.

Pujar