elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aprovat el Pla de Drogodependències i Altres Conductes Addictives d'Alcoi 2022-2025

Aprovat el Pla de Drogodependències i Altres Conductes Addictives d'Alcoi 2022-2025
  • L'objectiu principal és treballar per prevenir les conductes addictives treballant en diversos àmbits

El passat 4 febrer, el Ple Municipal va aprovar per unanimitat l'IV Pla de Drogodependències i Altres Conductes Addictives d'Alcoi 2022-2025.

Els principals objectius d'aquest pla que ha sigut elaborat per la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives d'Alcoi, UPCCA, són treballar parar prevenir les conductes addictives, potenciant la salut i el benestar de la ciutadania, així com tractar de reduir el consum i l'edat d'inici de les diverses substàncies psicoactives legals i il·legals i dels problemes relacionats amb els consums abusius de substàncies i altres comportaments addictius, a través d'estratègies d'intervenció que contemplen accions dirigides tant a l'esfera individual com comunitària. Unes altres de les metes perseguides en aquest pla són establir noves línies d'intervenció i directrius que orienten l'actuació pública municipal perquè les polítiques, accions i activitats que s'impulsen des de l'Ajuntament dirigides a tots els nivells: individual, microsocial i comunitari, tinguen un impacte positiu en la ciutadania i contribuïsquen a reduir els problemes i conflictes relacionats amb la drogodependència i altres comportaments addictius.

Per a dur a terme aquest pla s'ha realitzat un diagnòstic actualitzat de la situació del municipi d'Alcoi respecte als problemes generats pel consum i abús de substàncies psicoactives legals i il·legals i altres conductes addictives a partir d'un profund i rigorós estudi epidemiològic. Els resultats de l'estudi poblacional es van exposar en la sessió participativa que es va realitzar el 16 de setembre del 2021 i que va comptar amb la implicació i participació de totes i tots els agents sanitaris, educatius, socials, de seguretat i de la ciutadania.

Àmbits d'actuació

El pla treballa en quatre àmbits, el primer és el de Coordinació Intersectorial, per a afavorir i potenciar un debat crític, continuat en el temps i justificat en l'evidència epidemiològica, entre tots els agents intervinents en relació amb el fenomen de la drogodependència i les conductes addictives en el municipi d'Alcoi. Un dels objectius d'aquest àmbit és constituir un observatori permanent sobre el consum de substàncies legals i il·legals i addiccions que permeta monitorar l'estat del municipi i del departament de salut 15. El segon és l'àmbit Comunitari, amb la finalitat principal Informar, comunicar i sensibilitzar a la població en general sobre els problemes relacionats amb el consum abusiu de substàncies legals i il·legals i de les conductes addictives, així com dels recursos i serveis assistencials i preventius disponibles en el municipi.

El tercer àmbit és l'Àmbit familiar. La intenció és proveir a les famílies alcoianes amb tots els instruments necessaris: informatius, formatius, preventius i orientatius perquè puguen reduir els factors de risc i augmentar els de protecció enfront del consum abusiu i de generació d'addiccions.

Finalment ressaltar que el quart àmbit és l'àmbit escolar, la fi del qual és intervenir a través del desenvolupament de programes i serveis específics perquè alumnat adquirisca la informació, coneixement i habilitat suficient per a ser conscient de la necessitat d'adoptar comportaments que no deriven en un consum abusiu de substàncies psicoactives ni d'un ús problemàtic de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Per últim, és necessari destacar que per a abordar amb èxit el Pla es requereix, sota la coordinació i supervisió de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives d'Alcoi (UPCCA), de la participació i col·laboració de les diferents àrees i departaments municipals, dels cossos i forces de seguretat de l'estat, dels agents intervinents tant en la sanitària com socioasistencial, dels centres educatius, de les AMPAS, Associacions i altres agents socials del municipi d'Alcoi. A més, d'esmenar aquells problemes i dificultats que s'han detectat i van suposar un fre en l'execució dels anteriors plans.

“En primer lloc vull felicitar, a la UPCCA, el treball realitzat per a dur a terme aquest pla, i hem de destacar que és la Unitat de Prevenció, que és el principal objectiu d'aquest pla, prevenir el consum. També cal destacar que el pla planteja treballar no sols amb les persones afectades, també amb les seues famílies i el seu entorn. S'ha de tindre una implicació en conjunt perquè no són problemes individuals, amb el pla la Unitat de Prevenció es facilitaran eines a les famílies que ajuden a reduir els factors de risc i incrementen els factors de protecció enfront del consum abusiu i de generació d'addiccions de tota la unitat familiar”, ha destacat la regidora de Polítiques Inclusives, Aranza de Gràcia.

Activitats

El pla contempla diferents activitats que es duran a terme fins a l'any 2025. Podem subratllar les dues primeres que es portaren a terme, l'escola de famílies de la Fundació d'Ajuda contra la Drogoaddicció, FAD “En Família Educar per a la Vida”. Es durà a terme en l'Àgora durant les vesprades dels dies 9, 16, 23 i 30 de març. Amb aquesta activitat es pretén afavorir que la família prenga consciència que té una àmplia capacitat d'influència sobre els fills en matèria de prevenció de conductes de risc i, entre elles, la del consum de drogues. Facilitar a la família estratègies i recursos que permeten la seua actuació d'una manera adequada pel que fa a l'educació i a la prevenció de conductes de risc en els fills.

També s'està duent a terme el programa Curt i canvi la Fad, amb la col·laboració de la Diputació d'Alacant. La pretensió és que els i les adolescents construïsquen el seu propi discurs sobre l'ús adequat que fan de les TIC (xarxes socials, internet…) i la prevenció del joc d'apostes (en línia i presencial). S'ofereix un taller per als docents perquè d'una manera senzilla es puga promoure la reflexió crítica a través de la creació del guió d'una peça audiovisual breu que reflectisca la posició o pensament de la joventut sobre aqueixos temes.

Pujar