elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alcoi representa a Espanya en unes jornades de treball organitzades per el RANN, el Réseau Art Nouveau Network

Alcoi representa a Espanya en unes jornades de treball organitzades per el RANN, el Réseau Art Nouveau Network
  • Les sessions de treball han tingut lloc en sessions de treball s'han celebrat en Aveiro, declarada, capital cultural de Portugal en 2024

MÉS FOTOS
Alcoi representa a Espanya en unes jornades de treball organitzades per el RANN, el Réseau Art Nouveau Network - (foto 2)
Alcoi representa a Espanya en unes jornades de treball organitzades per el RANN, el Réseau Art Nouveau Network - (foto 3)
Alcoi representa a Espanya en unes jornades de treball organitzades per el RANN, el Réseau Art Nouveau Network - (foto 4)
Alcoi representa a Espanya en unes jornades de treball organitzades per el RANN, el Réseau Art Nouveau Network - (foto 5)
Alcoi representa a Espanya en unes jornades de treball organitzades per el RANN, el Réseau Art Nouveau Network - (foto 6)

Alcoi ha participat durant els dies 12 i 13 de juny en els diferents grups de treball organitzats per el RANN, el Réseau Art Nouveau Network en unes sessions de treball s'han celebrat en Aveiro, declarada, capital cultural de Portugal en 2024.

L'objectiu d'aquestes jornades ha sigut exposar l'avanç dels projectes duts a terme per l'Ajuntament en el marc del projecte Art Nouveau as a New EUtopia finançat amb fons europeus que ascendeix a 1.402.573 euros a desenvolupar en quatre anys per 11 partners europeus diferents amb l'objectiu de posar en valor i difondre el Art Nouveau a través de diferents activitats emmarcades en diferents grups de treball impulsats per diferents membres europeus entre els quals Alcoi ostenta la representació espanyola. Entre els països que desenvolupen aquest projecte es troben Bèlgica, Ucraïna, França, Eslovènia, Hongria, Portugal, Letònia i Romania.

En els projectes que va exposar l'Ajuntament sobre aquest programa New Eutopia per a difondre l’Art Nouveau (Modernisme a Espanya) destaca la creació d'una base de dades d'elements modernistes de la ciutat, que està finalitzada al setembre i que sumarà a les façanes o edificis exteriors, espais interiors o privats als quals no es pot accedir de manera habitual com la Casa del Polit, el Conservatori, Casa Laporta i l'interior de la cúpula del Molinar, tot això es podrà veure en vídeo, i com sempre seguint la política de turisme accessible de la regidoria adaptat també a llengua de signes, seguint amb les directrius del Pla Director DTI (Destinació Turística Intel·ligent), que marca l'estratègia turística d'Alcoi, gràcies a la gran faena de planificació d'actuacions que es va dur a terme. També van presentar el programa de la Fira Modernista, ja que a més de la part turística destaca per la divulgació històrica i cultural que es duu a terme al llarg de tota la setmana amb xarrades, exposicions o diferents presentacions.

De la mateixa manera i en el marc d'aquesta celebració s'ha organitzat una exposició sobre l’Art Nouveau denominada “O món Art Nova. A transformacao dona naturalesa” en la qual hi ha hagut representació de molts dels membres de la RANN a través de diferents peces i en la qual la nostra ciutat ha participat mitjançant la cessió de dues obres pictòriques que estaran exposades en el Museu Art Nova de Aveiro fins al 22 de setembre.

RANN

Réseau Art Nouveau Network és un itinerari cultural europeu, homologat com a Ruta cultural del Consell d'Europa, Alcoi forma part des de juny de 2022, i tan sols hi ha dues ciutats espanyoles més: Terrassa i Barcelona.
Cal destacar entre les ciutats membre de la xarxa es troben Brussel·les, Aveiro, Viena, Ljiubljiana, Nancy, Budapest, Alesund, Darmstadt, Mons i La Havana, entre altres.

Entre els objectius d'aquesta xarxa està l'establir una cooperació activa i un intercanvi d'experiències entre els nombrosos participants europeus que participen activament en l'estudi, la protecció i la promoció i difusió àmplies del patrimoni europeu i internacional de l’'Art Nouveau' que a Espanya és conegut com a Art Modernista. També té com a objectiu estimular l'interés del públic i de les autoritats responsables de la preservació respecte a aquest patrimoni, alguns dels quals segueixen sense ser reconeguts o estan en perill.

La investigació, la conservació i l'exposició adequada són els objectius clau de l'ambiciós programa que la Xarxa Réseau Art Nouveau s'ha fixat per als pròxims anys. L'empresa i el compromís són els principals senyals d'identitat de la Xarxa; a més de defensar un enfocament rigorosament científic, pretén mantindre informats als professionals i sensibilitzar al públic en general sobre el significat cultural i la dimensió europea d'aquest patrimoni que es troba a les nostres portes.
Alcoi forma part a més d'una altra associació a nivell europeu, ja que des de 2012 és membre de la Ruta europea de cementeris significatius. D'altra banda la nostra ciutat forma part des de 2007 de la Ruta europea del Modernisme, itinerari impulsat per Catalunya però no homologat a nivell europeu.

Pujar