20 d’octubre de 2020 20/10/20

Alcoi participa en el programa Jove Oportunitat (JOOP)

  • Un total de 12 joves prenen part en la quarta edició

Alcoi torna a participar, a través de la Regidoria de Joventut, en el programa Jove Oportunitat (JOOP) que compleix la seua quarta edició. Aquesta és una actuació inclosa en el Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil 2014-2020 (POEJ), en el qual s'adscriu a la categoria de “Programes de Segona Oportunitat”, sent cofinançada al 50% pel Fons Social Europeu i la Generalitat Valenciana (Institut Valencià de la Joventut -IVAJ-).

L'objectiu de JOOP està definit per l'Estratègia Europea 2020 i se centra principalment en la reducció de l'Abandó Educatiu Primerenc, apuntant a la consecució de l'obtenció d'un títol d'FP de Grau Mitjà pel jove participant. En una economia que es dirigeix a la digitalització i l'automatització, aquestes persones sense formació estan en greu risc d'entrar en la seua vida adulta el col·lectiu dels exclosos. Reduir l'AEP és contribuir a la INCLUSIÓ.

El programa JOOP es materialitza en un curs en què el contingut primordial és l'ORIENTACIÓ personal i professional del jove participant, per a la construcció d'un projecte global de vida. Per a l'Orientació personal s'utilitzen tècniques de coaching actitudinal, grupal i individual, inclusivament relacions amb el seu entorn (família, parella…). Per a l'Orientació Professional es realitza a l'alumnat una presentació pràctica de totes les famílies de l'FP a través de 20 visites a empreses.

Com a complement a l'orientació, s'introdueixen, al final del curs JOOP, sessions de contingut ACADÈMIC (assignatures), que prepararen a l'alumne per a, quan el requerisca (per no haver titulat l'ESO), superar la prova d'accés lliure a l'FP de Grau Mitjà. En els casos en què no es considere viable aquesta opció, es prepararan les proves de competències clau per a accedir a Certificats de Professionalitat.

Aquest curs dura quatre mesos, des de març fins a juny, en horari de 9.30 h a 13.30 h, de dilluns a divendres, complementat amb sessions individuals periòdiques de trobada entre cada membre de l'alumnat i el seu coach. Durant els sis mesos següents a la finalització del curs es realitzaran reunions grupals mensuals de seguiment de l'alumnat. A la nostra ciutat participen 12 alumnes.

Cal ressaltar que respecte al coach que es tracta de persones llicenciades en psicologia o pedagogia o bé de monitors o entrenadors del món esportiu o de l'oci educatiu, totes aquestes persones compten amb àmplia experiència en l'àmbit de l'adolescència i joventut. L'IVAJ realitza una minuciosa verificació de les qualificacions d'aquest personal, que en la seua immensa majoria ja ha demostrat en edicions anteriors del programa JOOP el seu èxit en l'assoliment dels objectius plantejats

JOOP és una intervenció sobre joves que ni estudien ni treballen i s'emmarca en un programa operatiu l'objectiu del qual és la millora de l'ocupabilitat. A diferència d'altres accions, JOOP fuig d'una filosofia assistencial, que convertisca al ni-ni en un subjecte al qual prestar permanent atenció des d'esquemes públics i també fuig d'accions que directament els porten al mercat laboral. En JOOP mai es parla de ni-nis, es denomina Joopers a aquests joves.

La regidora de Joventut, María Baca, explica que “Sabem que la majoria d'aquests joves vénen amb una motxilla plena de problemes i el més greu d'ells, la seua baixa autoestima que els ha fet perdre la capacitat de creure en si mateixos i de plantejar-se reptes i metes ambicioses que els il·lusionen. Som conscients que no estan directament preparats per a enfrontar-se a uns estudis que milloren la seua qualificació. Abans necessiten canviar d'actitud i JOOP els donarà suport en el seu procés de canvi per a aconseguir que siguen capaços de prendre les regnes de la seua pròpia vida”.

“Són molt joves i creiem que, dedicant un temps de la seua vida a formar-se, podran entrar en el mercat laboral aspirant a ocupacions de més qualitat i més sostenibles en el temps” han conclòs, María Baca.

RESULTATS DE JOOP

NOMBRE D'EDICIONS: s'han executat tres edicions del programa: en 2017 (JOOP-1), 2018 (JOOP-2) i 2019 (JOOP-3). S'inicia ara la quarta edició: JOOP-2020

NOMBRE DE MUNICIPIS: s'executen accions JOOP en més de 70 municipis NOMBRE D'ALUMNES/US: fins a 2019, 1.700

NOMBRE D'ALUMNES/US pertanyents a col·lectius desfavorits: 53%

ÈXIT DEL PROGRAMA: el 75% dels qui inicien el curs JOOP el completen. El 72% dels qui completen el curs, a l'any de finalitzar-lo, estan estudiant o treballant.

Pujar