22 de gener de 2021 22/1/21

Els Ajuntaments d’Alcoi i Cocentaina treballen per què l'acta notarial del 1520 s’expose a Cocentaina

Els Ajuntaments d’Alcoi i Cocentaina treballen per què l'acta notarial del 1520 s’expose a Cocentaina - (foto 1)

    L'Ajuntament de Cocentaina i la Pía Unión de la Mare de Déu del Miracle han anunciat que, des d'aquest estiu, treballen de forma intensa i coordinada per a recuperar l'acta notarial del 19 d’abril de 1520 que recull el relat del miracle de la patrona contestana. 

    Va ser a principis de setembre quan la Pia Unión i l’alcaldessa de Cocentaina i la regidora de Patrimoni es van reunir amb l'alcalde d'Alcoi, el regidor de Patrimoni i el tècnic de l'àrea competent per a poder veure de primera mà aquest protocol notarial datat del segle XVI. Des d'aquell primer contacte ja es començà a pensar en la possibilitat de poder tindre'l a Cocentaina de forma temporal per tal que els socarrats puguen conèixer el document oficial que descriu amb tot detall i en valencià aquest fet històric.

    En aquest moment, l'Alcaldessa i regidora de Patrimoni estan lluitant per a aconseguir  la cessió temporal del protocol per a la celebració del 500é aniversari del prodigi de les llàgrimes de la Mare de Déu. Al mateix temps, s'està treballant en la digitalització del document i l'elaboració de còpies facsímils que puguen estar sempre en Cocentaina. En tot cas, s'està negociant un compromís ferm de col·laboració entre els ajuntaments d'Alcoi i Cocentaina que garantisca la cessió temporal o fins i tot permanent, de l'acta notarial, sempre amb total independència dels grups polítics que governen en cada localitat en un determinat moment, “ja que la importància que té aquest document per als socarrats és màxima”, explica Marcela Richart, regidora de Patrimoni.

    Mireia Estepa, alcaldessa de Cocentaina, recorda com va sentir “una alegria immensa quan l'alcalde d'Alcoi em va comunicar que s'havia recuperat el protocol on està explicat amb tot detall el miracle de les llàgrimes de sang de la Mareta. El nostre compromís és que puguem tindre una temporada el protocol ací perquè per als contestans és un fet importantíssim, tant en l’àmbit històric com per la gran devoció que li tenim a la nostra patrona. A més, hem d'agrair també la feina de l'Ajuntament d'Alcoi i dels seus tècnics que ens estan posant totes les facilitats possibles. Amb l'estreta col·laboració de la Pía Unión, anem a estudiar amb prudència però amb molta il·lusió quines actuacions podem portar avant per a exposar aquest document i per a fer partícip a tot el poble de Cocentaina d'aquest important descobriment”.

    Pujar