elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Afavorir la mobilitat sostenible i la ciutat de proximitat, objectius prioritaris de l'Agenda Urbana d'Alcoi

Afavorir la mobilitat sostenible i la ciutat de proximitat, objectius prioritaris de l'Agenda Urbana d'Alcoi
  • Són aspectes destacats de l'Objectiu Estratègic 5. A partir d'aquestes premisses, Alcoi ja ha implementat o treballa en alguns projectes per a aconseguir aquestes metes

MÉS FOTOS
Afavorir la mobilitat sostenible i la ciutat de proximitat, objectius prioritaris de l'Agenda Urbana d'Alcoi - (foto 2)
Afavorir la mobilitat sostenible i la ciutat de proximitat, objectius prioritaris de l'Agenda Urbana d'Alcoi - (foto 3)
Afavorir la mobilitat sostenible i la ciutat de proximitat, objectius prioritaris de l'Agenda Urbana d'Alcoi - (foto 4)

Una mobilitat sostenible, basada en el transport públic i que afavorisca la igualtat social. Sobre aquests aspectes pivota l'Objectiu Estratègic 5 de l'Agenda Urbana, document sobre el qual Alcoi està treballant amb la redacció del seu Pla d'Acció, aprovat el passat 9 de setembre.

Dins d'aquest punt i com a accions concretes, la nostra ciutat prioritza projectes com la creació d'una Zona de Baixes Emissions (ZBE) o l'ampliació de la xarxa de carril-bici amb l'objectiu últim de connectar tota la ciutat.

Arran de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, totes les ciutats espanyoles de més de 50.000 habitants han d'implantar una Zona de Baixes Emissions que limite l'entrada de vehicles contaminants en una àrea considerable de la pròpia ciutat.

Des de l'Ajuntament d'Alcoi ja s'han anat implantat mesures d'acord, entre les quals es troben algunes com la creació d'un eix ciclopeatonal o la conversió en zona de vianants del centre, projecte que acaba de rebre el Primer Premi en els Premis de la Setmana Europea de la Mobilitat 2022 de la Comunitat Valenciana.

Ara, la ciutat farà un pas més per a la creació de la seua Zona de Baixes Emissions gràcies a una subvenció europea de 2,7 milions d'euros que servirà per a iniciar projectes nous i per a recuperar part de la inversió municipal en alguns ja realitzats.

Entre les actuacions previstes destaca la creació d'un estacionament dissuasiu a La Riba, que permetrà disposar de més d'un centenar de places d'aparcament a 500 metres del nucli històric, facilitant els desplaçaments a peu dins d'aquesta àrea.

També s'implantarà un sistema de centralització de semàfors, s'adquiriran dos autobusos elèctrics i s'instal·laran punts de recàrrega elèctrica per a la flota de transport públic. La implantació d'aquesta Zona de Baixes Emissions anirà acompanyada d'un sistema de gestió, que inclou diversos aspectes interessants. Un és la sensorització ambiental integral del nucli urbà de la ciutat, la qual cosa permetrà captar dades d'emissions d'elements contaminants o de contaminació acústica en els diferents carrers del centre. I un altre projecte dins d'aquest apartat serà la instal·lació d'un sistema de control d'estacionament en zones de càrrega i descàrrega per al seu bon ús i regulació.

Quant a infraestructures, es projecta un carril bici i per a vehicles de mobilitat personal, que unirà el Centre Històric amb l'Eixample, amb un traçat de més de 2 km de longitud, enllaçant els carrers Alçamora i València.

El vicealcalde d'Alcoi i regidor de Mobilitat, Jordi Martínez, recorda que «avancem en la mateixa direcció que marca Europa, amb mesures que tracten de reduir la dependència del vehicle privat en els desplaçaments urbans. Són actuacions que ajuden reduir les emissions de gasos o la contaminació acústica, la qual cosa suposa una millora en la salut de la ciutadania però que a més, reforcen la seguretat i el repartiment equitatiu de l'espai públic».

Pujar