8 de març de 2021 8/3/21

Vicent Torres realitza a Alboraia una xarrada sobre l'ampliació del port

Vicent Torres realitza a Alboraia una xarrada sobre l'ampliació del port - (foto 1)
  • La xarrada va ser organitzada per Compromís per Alboraia

MÉS FOTOS
Vicent Torres realitza a Alboraia una xarrada sobre l'ampliació del port - (foto 2)
Vicent Torres realitza a Alboraia una xarrada sobre l'ampliació del port - (foto 3)
Vicent Torres realitza a Alboraia una xarrada sobre l'ampliació del port - (foto 4)

La xarrada "Port de València. Com ens afectarà l'ampliació?" es va realitzar ahir, dijous 12 de desembre en el Centre Cívic de Portalet d'Alboraia. Vicent Torres, ha sigut professor d'urbanisme en la UPV, és Doctor en economia, expert en transports i urbanisme, a més de ser un dels tècnics que està protagonitzant el debat públic sobre l'ampliació del port de València.

Torres va realitzar una exposició inicial amb una projecció plena de dades i d'informació gràfica per a què el públic es féra una idea de qüestions tan importants referides a l'ampliació del port com són: evolució de l'ocupació del port; possibles alternatives per a l'accés; afecció paisatgística i medioambiental; etc. Després de l'exposició, el nombrós públic va realitzar preguntes com: quina és l'afecció a Alboraia?, quins interessos hi ha darrere de l'ampliació?, què pot fer la ciutadania per a evitar l'ampliació?; etc.

Aspectes destacables que es tractaren durant la conferència és que el Port de València no respon a les necessitats valencianes (per exemple exportació). Rebrem molts vaixells i molt grans, per a passar contenidors d'un vaixell a altre. D'altra banda es va considerar que la tendència en altres parts del món és que els ports s'allunyen de les ciutats i de les platges urbanes i que a València no està passant això. El port està creixent en el pitjor lloc possible (afecció de la zal en l'horta i afecció en les platges urbanes). L'ampliació respon a uns beneficis particulars però que els costos seran públics (socials, medioambientals, territorials i despeses de les administracions públiques).

La situació actual és que l'autoritat portuària té molta pressa en adjudicar mentre que diferents entitats i organitzacions (entre elles Compromís) estan defensant que és necessari tornar a evaluar els impactes reals abans de continuar perquè el projecte ha canviat molt i per a pitjor, la DIA (Declaració d'impacte ambiental) de 2007 ja no és vàlida.

En allò que refereix a l'afecció a Alboraia, a més de les generals que patirà tota l'àrea metropolitana, tindrà més a prop les instal·lacions portuàries i haurà de suportar el pas de gran quantitat de camions.

Des de Compromís agraïxen a Vicent Torres les facilitats donades per a anar a Alboraia a explicar d'una forma tan senzilla una qüestió tan complexa com l'ampliació del port. A més destaquen la claretat en què va respondre al públic present que va aprofitar el torn de preguntes per a plantejar diferens qüestions.

Pujar