29 de novembre de 2020 29/11/20

Surfrider arriba a la Comunitat Valenciana amb la CaravanaSinPlástico

Surfrider arriba a la Comunitat Valenciana amb la CaravanaSinPlástico - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Surfrider arriba a la Comunitat Valenciana amb la CaravanaSinPlástico - (foto 2)

  El pròxim 29 d'abril es llança la campanya “ResetYourBottle” a la Comunitat Valenciana que persegueix la reducció del consum de les botelles de plàstic d'un sol ús a través de la CaravanaSinPlástico. Aquesta es planteja accions de sensibilització per a donar a conéixer els impactes causats per l'ús de les botelles de plàstic i alternatives potencials.

  S'estima que cada any 8 milions de tones de brossa marina acaben en el mar. El 80% de la massa total de brossa que trobem en el mar procedeix directament de l'àmbit terrestre, l'equivalent d'un camió de brossa abocat cada minut en l'oceà. Aquestes aportacions continus de brossa generen vertaders continents de plàstic en l'alta mar, de la qual una part arriba a les nostres costes, al cap d'un gran viatge.

  Surfrider Espanya impulsa accions per a donar a conéixer l'abast d'aquest impacte i en particular la “plastificació” dels oceans, amb la finalitat d'impulsar un canvi d'hàbits a través de la sensibilització, prevenció i reducció dels impactes generats.

  La CaravanaSinPlástico valenciana s'uneix a les caravanes Europees de Surfrider que es desenvolupen a: Alemanya (Hamburg), França (pels rius Sena en París i Garona a Bordeus) que volen portar pels rius i les costes europees la informació sobre el consum, els impactes i les alternatives potencials a les botelles de plàstic. Europa és el primer consumidor d'aigua embotellada amb un consum mitjà d'uns 110 litres per persona, més que Nord Amèrica que aconsegueix els 100 litres persones anuals.

  Açò, traduït en botelles de plàstic, constitueix unes 73 botelles per persona que es gasten anualment. Què fer? Hi ha diverses opcions, una de les quals és el consum d'aigua de l'aixeta, culturalment molt infravalorada a Espanya. De fet actualment únicament Andalusia consta amb una legislació que obliga als restaurants posar pitxer amb aigua de l'aixeta si el client ho sol·licita.

  La CaravanaSinPlástico a la Comunitat Valenciana constarà d'accions de recollida a la platja de la Patacona d'Alboraia a través del programa de voluntariat internacional Ocean Initiatives. Aquest programa de ciència ciutadana permet la recollida de dades científiques per a la realització d'informes anuals que es distribueixen a diversos organismes nacionals i internacionals. A més hi hauran projeccions de documentals, taules redones, activitats amb centres escolars, accions originals de reciclatge de plàstic i un concurs fotogràfic per als voluntaris i la seua successiva exposició.

  Tot açò serà possible gràcies a moltes organitzacions: l'associació BIOagradable que col·labora en totes les accions del projecte, Ecologistas En Acción, l'empresa Squaesy i el festival Circuito de la Mar que allotjarà el llançament de les activitats en l'escola de Mediterranean Surf School.

   

   

   

  Pujar