24 de febrer de 2020 24/2/20

L'orxata valenciana que va assentar en la banqueta a Facebook

L'orxata valenciana que va assentar en la banqueta a Facebook - (foto 1)
  • Una xicoteta empresa d'Alboraia denúncia a la gegant xarxa social per tancar-li la pàgina sense avís

  • El jutjat admet la demanda de Món Orxata que reclama 6.000 euros a l'empresa de Mark Zuckerberg així com un 'canvi de política' de suspensió dels perfils d'empreses i particulars a Europa

És ja coneguda com la història del xicotet David contra Goliath i així ho escenifica en una vinyeta difosa per la pròpia orxatera en les xarxes socials. Una humil empresa d'Alboraia dedicada a l'elaboració i venda d'orxata aconseguirà algo sense precedents: assentar a Facebook en la banqueta.

Tot va començar a principis de l'any passat, quan l'empresa Món Orxata va veure que Facebook havia tancat la seua pàgina en esta xarxa social "sense preavís". Una situació, han explicat des de l'empresa, que els va causar danys i perjuís econòmics en el negoci online ja que continuava estant la seua pàgina en Facebook però amb un avís de 'tancat permanentement': "Molts clients van començar a cridar per a solidaritzar-se creient que l'empresa hi havia tancat", comenten des de l'empresa.

Després de molts mesos d'absència del compte original, i després de l'admissió a tràmit de la demanda, va reaparéixer "màgicament" la pàgina, sense cap explicació per part de Facebook, tal com denuncien des de Món Orxata: "Però el dany ja estava fet".

Però la tramitació del juí hauria de fer-se als Estats Units, algo que l'empresa no considerava adequat: "Quant els usuaris/clients d'estes empreses de Silicon Valley fan click en el "Accepte" de les seues condicions, renuncien a l'aplicació de les lleis i de la competència judicial pròpies en favor dels nord-americans", expliquen des de l'organització.

Esta falta de competència dels jutjats espanyols, i per extensió europeus, era fins ara el primer gran i insalvable mur per a particulars, xicotetes i mitjanes empreses, donats els altíssims costos de litigar en els EE.UU. Però l'acceptació de la tramitació ara per part d'un jutjat de València obri la porta a una nova possibilitat, algo pioner a Europa.

L'objectiu de Món Orxata és restaurar "el seu honor i prestigi vinculats a la seua identitat digital". A més demanen que Facebook "canvie la seua política" a l'hora de donar de baixa un perfil de manera que ningú més, empreses o particulars, "vegen xafats els seus drets", denuncien des de l'empresa orxatera.

Pujar