elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació ajudarà a la Parròquia de l'Assumpció d'Alboraya a recuperar el seu orgue

La Diputació ajudarà a la Parròquia de l'Assumpció d'Alboraya a recuperar el seu orgue

  Huitanta anys sense la música d'orgue sonant a Alboraya, un municipi amb tradició organística documentada des d'almenys l'any 1718. Una situació amb data de caducitat, ja que la iniciativa d'un grup de feligresos de la Parròquia Assumpció de La nostra Senyora ha engegat la maquinària per a recuperar aquest instrument i que torne a sonar la seua música en la localitat.

  El 'Proyecto Órgano' es va engegar en 2009, però no va ser fins a gener de 2016 quan es va impulsar definitivament, en conéixer-se la venda d'un orgue de segona mà en la parròquia Evangelich Kirchengemeinde en la ciutat alemanya d'Eschweiler, prop d'Aquisgrà. Es tractava d'un instrument construït en 1966, de gran qualitat i en perfecte estat de conservació, amb 1970 tubs, flautats amb aliatge de 75% d'estany, ressonadors de fagot de coure i tubs de fusta fabricats amb roure i caoba.

  A partir d'aleshores es va llançar una primera fase per a l'adquisició, desmuntatge i trasllat de l'orgue a Alboraya, i per al seu finançament es van organitzar una sèrie de concerts benèfics, així com la campanya 'Apadrina un tubo', que va consistir que cada persona podria 'apadrinar' un tub de l'orgue amb una quantitat simbòlica de 30 euros. En aquests moments el projecte es troba en la seua segona fase, per a la qual el municipi rebrà el suport de la Diputació de València.

  En una reunió mantinguda entre el president de la Corporació, Jorge Rodríguez, i l'alcalde d'Alboraya, Miguel Chavarría, en la seu de la institució provincial, Rodríguez s'ha compromès a finançar aquesta part del projecte, que consisteix en la construcció d'una caixa-moble o caixa acústica, la funció de la qual és albergar tot el mecanisme i els tubs sonors de l'instrument, així com fer les funcions de caixa de ressonància.

  "Parlem de 32.500 euros de subvenció, per la qual cosa estem contentíssims que el president haja captat la idea de la tradició musical d'Alboraya per a tornar a tenir un orgue en el municipi", ha indicat l'alcalde, Miguel Chavarría. Per la seua banda, Jorge Rodríguez ha destacat "la iniciativa emprenedora de diferents col·lectius socials d'Alboraya per aconseguir tenir de nou un orgue en la parròquia".

  El president de la Diputació ha afegit que la institució "sempre estarà recolzant aquest tipus d'inversions en cultura i tradició, que en aquest cas, a més, estan vinculades a la música, que forma part de l'ADN dels valencians".

  Daniel Rubio, coordinador de la comissió gestora del 'Proyecto Órgano', ha assegurat que "un orgue, a més d'acompanyar els actes litúrgics propis de l'església, és un instrument molt versàtil que dóna cabuda a tot tipus de concerts i suposa tenir un referent més en el poble".

  Posteriorment, en una tercera fase, es realitzarà el muntatge de l'instrument. Entre els objectius que es persegueixen amb l'orgue, el cost final del qual ascendeix a 149.000 euros, estan acompanyar i embellir les celebracions litúrgiques, ser un centre d'activitat cultural del municipi i facilitar l'estudi a joves organistes.

  Engegada del Fons de Cooperació Municipal

  L'alcalde d'Alboraya, Miguel Chavarría, ha aprofitat l'ocasió per agrair a la institució provincial l'engegada al costat de la Generalitat Valenciana del Fons de Cooperació Municipal, una reivindicació històrica del municipalisme. "Els ajuntaments necessitem eixa via de finançament i crec que la iniciativa és d'agrair perquè anem a rebre per primera vegada aquest fons des de la Generalitat i la Diputació de València", ha subratllat Chavarría.

  Alboraya rebrà 413.102 euros del Fons, aportats a parts iguals per la Diputació de València i la Generalitat. Quan estiga formalitzada l'adhesió al decret del Consell està previst que la Corporació provincial faça efectiu el pagament del 100% de la seua part, un poc més de 200.000 euros, a l'Ajuntament d'Alboraya. El primer Fons de Cooperació Municipal destinarà als ajuntaments 41,2 milions per a potenciar l'autonomia local amb inversions i despesa corrent.

  Pujar