6 de juny de 2020 6/6/20

Alboraia, municipi conscienciat amb el Trastorn de l'Espectre Autista

Alboraia, municipi conscienciat amb el Trastorn de l'Espectre Autista - (foto 1)
  • El 2 d'abril se celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme

Hui dia 2 d'abril, es commemora el Dia Mundial de Conscienciació de l'Autisme. Des de l'Ajuntament d'Alboraia, volem tindre un record especial per als nostres veïns i veïnes amb trastorn de l'espectre autista. Alguns d'ells, escolaritzats en el CEIP CERVANTES, a l'aula de Comunicació i Llenguatge (CyL). També volem remarcar la labor que fa la gent que viu dia a dia els Trastorns de l'Espectre Autista (TEA).

A Alboraia disposem d'un Gabinet Psicopedagògic Municipal que treballa tot l'any amb xiquets i xiquetes dels nostres Centres Infantils i de Primària. L'Aula de Comunicació i Llenguatge (CyL) es troba al CEIP Cervantes i allí estudien diàriament 8 xiquets i xiquetes. Aquesta aula constitueix el tipus d'escolarització que possibilita un major desenvolupament de l'alumnat, ofereix majors possibilitats d'inclusió escolar i social i, al mateix temps, afavoreix el desenvolupament de valors i actituds de treball cooperatiu amb alumnes de diferents capacitats. L'alumnat també realitza classes a l'aula que li corresponga a la seua edat, donant suport a aquesta integració tan necessària. És important, sobretot per a la seua integració social, la relació i la comunicació, requereix d'una intervenció individualitzada i d'un programa de grup que es puga desenvolupar en contextos educatius normalitzats, sense perdre de vista les seues pròpies característiques singulars.

L'aula està dotada amb els següents recursos personals: Una mestra de Pedagogia Terapèutica, una d'Audició i Llenguatge, i un educador. Enguany també s'ha incorporat una psicòloga, que ofereix suport a l'aula i també en Serveis Socials.

Els xiquets i xiquetes amb trastorns de l'espectre autista es comuniquen i relacionen de formes diferents, sobretot amb dibuixos o imatges, i també necessiten unes rutines. Per això a l'aula tenen un mural d'imatges de les activitats que van fer cada dia.

A Alboraia, van una vegada a la setmana al Mercat Municipal a aprendre mentre fan compres i tasques. A més, tots els divendres el bus municipal els recull per a anar a la piscina coberta pública, entre les seues moltes altres activitats.

Des del Gabinet Psicopedagògic Municipal i l'Aula de Comunicació i Llenguatge han fet arribar alguns consells als seus alumnes i famílies per a estos dies. Consells i paraules que també volem traslladar a totes les persones a les quals els puga servir d'ajuda:

“Per a aquests dies de confinament, hem de tindre en compte la situació especial que viuen els xiquets, ja que en gran part no entenen que ocorre, i han desaparegut les seues rutines i les seues activitats. En aquests moments, necessiten més que mai l'afecte de la seua família. Estan vivint igual que nosaltres, una cosa que mai ens havia passat. Hi ha molta informació que els estarà arribant que no sabran com gestionar.”

Per a les famílies cal tindre en compte:

- Els xiquets porten tancats a casa molts dies.
- Molts problemes de conducta es poden aguditzar.
- Les tasques del col·le són importants, però NO són el més important en la vida d'un xiquet. Continuaran aprenent, no us angoixeu, NO genereu conflicte a casa per aquest tema.

Aprofiteu per a:

- Fomentar la seua autonomia. Aprendre coses noves.
- Afavorir l'estructura en la mesura del possible.
- No intentes aplicar i seguir el 100% el que es fa en el col·le o en teràpia
- Prioritza activitats lúdiques i aquelles que no requerisquen un alt nivell de suport per part teua.
- Sol·licita ajuda als professionals que treballen amb el xiquet.
- Crear vincles més forts en la vostra relació familiar. No volem famílies perfectes. Volem famílies i xiquets FELIÇOS.

Pujar