Alboraia acull unes jornades de voluntariat ambiental per a millorar l'hàbitat del corriol camanegre
La primera jornada es realitzarà dissabte que ve 29 de gener en la zona sud de la platja de Peixets
El Consistori, a través de la seua regidoria de Medi ambient, col·labora amb l'organització SEO/BirdLife i l'àrea de Medi Ambient de la Diputació de València en la posada en marxa en el municipi del projecte per a la renaturalització de la platja i la millora de l'hàbitat del corriol camanegre.
Les línies d'acció del projecte a Alboraia es repartiran en tres jornades en diferents dies, on se centrarà l'activitat a executar actuacions de seguiment de l'espècie, de conservació directa i millora d'hàbitat i de sensibilització de la població.
La primera sessió es realitzarà de 10 a 13 hores dissabte que ve 29 de gener a la platja 'Els Peixets', en aquesta jornada de voluntariat ambiental es durà a terme l'eliminació de la vegetació exòtica invasora, neteja manual de plàstics a l'interior del sistema dunar amb l'objectiu de restaurar l'ecosistema i millorar l'hàbitat del corriol camanegre a les platges d'Alboraia.
Per a poder participar en aquestes activitats i en les següents és obligatori inscriure's en el mail valencia@seo.org. Les dates de les següents jornades de voluntariat ambiental s'anunciaran en els canals habituals de comunicació de l'Ajuntament d'Alboraia
Sobre el projecte organitzat per SEO/BirdLife i la Diputació de València, apunten que "durant el desenvolupament del programa de voluntariat ambiental es duran a terme accions de conservació directa mitjançant la retirada manual de residus plàstics i sòlids urbans a l'interior de la duna, l'eliminació de vegetació exòtica invasora, la revegetació i plantació de flora dunar autòctona i amenaçada cedida pel Centre d'Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Generalitat Valenciana, a més de la col·locació de talanqueres i cartelleria informativa".
Aquestes accions al costat dels protocols que desenvolupen els serveis de neteja permetran mantindre les restes orgàniques deixades per l'onatge a peu de duna i recuperar part de la naturalitat de les platges afavorint no sols la nidificació del corriol camanegre, sinó que enfortiran la restauració i conservació de l'ecosistema dunar. I és que el corriol és una espècie paraigua, és a dir, protegint-la podem protegir al mateix temps un ecosistema fràgil, dinàmic i únic.
Accions de sensibilització i voluntariat ambiental
SEO/BirdLife i l'àrea de Medi Ambient de la Diputació de València organitzaran jornades de voluntariat ambiental en 11 platges de Sagunt, Alboraia, Meliana, Tavernes de la Valldigna, Gandia, Daimús, Piles i Oliva, amb l'objectiu de restaurar l'ecosistema i millorar l'hàbitat del corriol camanegre al mateix temps. A més, el programa permetrà sensibilitzar i conscienciar tant al voluntariat com a les persones usuàries de les platges de les amenaces que presenta aquest ecosistema i de les bones pràctiques que s'han de realitzar quan es visite la llar del corriol.
Tota la programació d'aquests voluntariats es difondrà a través de les xarxes socials de SEO/BirdLife (Comunitat Valenciana), de l'àrea de Medi Ambient de la Diputació de València i dels ajuntaments implicats. A causa de la situació sanitària actual a causa de la COVID-19, les places d'assistència són limitades i els interessats hauran de posar-se en contacte amb SEO/BirdLife a través del correu valencia@seo.org per a poder formar part de l'equip de voluntaris i treballar pel corriol, pel litoral i pel clima