elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Albiol insta al Ministeri a assumir la factura de les dessaladores fallides

Albiol insta al Ministeri a assumir la factura de les dessaladores fallides - (foto 1)

    La portaveu d'Esquerra Unida a l'Europarlament Marina Albiol ha rebut la resposta de la Comissió Europea a la pregunta que va formular sobre les dessaladores de Cabanes-Orpesa i Moncofa-Xilxes, en les quals l'Administració ha invertit 120 milions d'euros i ni tan sols s'han arribat a posar en marxa. En ella, a la pregunta sobre quina administració hauria de reemborsar a la Unió Europea les ajudes invertides, la CE contesta que és el Ministeri d'Hisenda i Administració Pública, ja que és l'entitat que ha certificat les ajudes procedents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

    Segons subratlla Albiol, "aquest reemborsament es produirà en cas de que no estiguen les dessaladores en marxa, abans del mes de març de 2017. I ara per ara sembla que no ho estaran, ja que les obres van concloure fa més d'un any i no hi ha cap senyal de que es posen en funcionament. Creiem que, dins de la gravetat del problema, és una bona notícia per als veïns d'aquestes localitats i per al País Valencià el fet que haja de ser el Ministeri que assumisca la factura, perquè era l'organisme que va decidir invertir desenes de milions d'euros de fons públics en aquests dos projectes fallits sense estudiar la seua viabilitat".

    Per a Albiol, "independentment de qui haja d'assumir la factura, el que queda clar és que estem davant d'un cas molt greu de malbaratament dels recursos públics. Els ajuntaments afectats no poden assumir ni de lluny el pagament del projecte, i ara per ara, passada la febre de la construcció i el golf, ni tan sols necessiten l'aigua dessalada. Esperem que aquests dos monstres resten com un monument als disbarats immobiliaris, i ens recorden quin és el camí que no hem de seguir a l'hora de plantejar-nos el futur del nostre territori".

    En aquest cas, fins a cinc ajuntaments estan implicats, sense poder assumir amb els seus recursos la factura de les dessaladores; són Cabanes, Orpesa, Benicàssim, Moncofa i Xilxes. Per a Marina Albiol, "el que seria més just és que aquells que van prendre la decisió de construir aquestes dessaladores assumiren la factura responent amb el seu patrimoni personal; des dels alcaldes que somniaven en enormes extensions de xalets i en un territori totalment urbanitzat, fins el ministre que va donar el vist-i-plau a aquestes barbaritats. Però com sabem que això no passarà, simplement esperem que el Ministeri no torne a treure's la factura de sobre i carregar-nos-la als valencians i les valencianes, com va ocórrer amb la multa pel falsejament del dèficit sanitari. Ja estem patint un finançament deplorable i ja hem d'assumir suficients conseqüències per les polítiques del boom immobiliari, com per a haver de fer front a noves càrregues per disbarats com aquest".

    Pujar