Albiol: "Hem d'evitar que els pescadors es convertisquen en proveïdors per a la indústria de les farines de peix"
La portaveu d'Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol ha intervingut hui en un debat de la Comissió de Peticions de l'Eurocambra en què es tractava la demanda traslladada des de les confraries pesqueres del País Valencià per a que els peixos descartats no hagen de ser retornats a port i, consegüentment, subministrats a empreses que els convertisquen en farines, olis o altres productes per a l'acuicultura: "Som conscients que cal posar en marxa mesures per minimitzar l'impacte de la pesca sobre el medi, especialment al Mediterrani. Però el que hem d'evitar, i sembla que amb aquesta regulació de la Política Pesquera Comuna europea ens encaminem a aquest objectiu, és que els nostres pescadors es convertisquen amb els descartes en proveïdors de matèria primera pràcticament gratuïta per a la indústria de farines i olis de peix".
L'advocat representant de les confraries valencianes ha comparegut a la comissió per defensar una petició, la qual va ser reoberta a instàncies de la pròpia Marina Albiol després que es decidira arxivar, subratllant que en el procés per a aprovar aquesta mesura de desembarcar tot el peix capturat no s'ha consultat el sector, i a més no s'ha pogut tindre accés als informes científics que justifiquen la mesura. Per contra, per a la pesca d'arrossegament suposa un autèntic problema haver de dur a port la pesca perquè desconeixen on acabarà el peix. De fet, el peticionari ha afirmat que davant les diferents opcions que se li donen al pescador per a la destinació del peix desembarcat, de ben segur que la major part acabarà a la incineradora, de forma que el propi objectiu que persegueix la norma, el de no balafiar aliment, no es compleix.
Per a Marina Albiol, "el Mediterrani està en una situació critica i cal prendre mesures, en això estem d'acord totes les parts. I a partir d'ahí des d'Esquerra Unida abordem el tema de descartes amb una doble visió: la de millorar la selectivitat de les arts per reduir els propis descartes, i en segon lloc, promovent el canvi d'hàbits de consum, que és el que sembla oblidat a la nova Política Pesquera Comuna. No obstant, al marge d'aquestes dues qüestions, el que s'està debatent hui és clar: s'estan aplicant mesures i canvis de manera progressiva, i per tant la Comissió Europea ha de mantindré obertes línies de diàleg amb els pescadors i els seus representants, els científics, i també les entitats ecologistes".