Castellano

La consellera de Qualitat Democràtica participa en les ‘Missions de la Memòria’ a l'institut d'Albal

  • Pérez Garijo destaca la importància d'aquesta iniciativa “necessària i molt positiva, ja que la memòria democràtica cal recuperar-la des de tots els àmbits”

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha participat en les ‘Missions de la Memòria’ a l'institut d'Albal, una trobada organitzada per la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, qui ha programat diverses d'aquestes missions per nombrosos centres escolars de la Comunitat Valenciana.

Pérez Garijo ha recordat que, durant molts anys “la memòria democràtica ha estat arraconada, i cal recuperar-la des de tots els àmbits, també en l'educació». «Ens sembla una iniciativa molt positiva i des de la Conselleria mostrem tot el nostre suport”, ha afegit.

Els i les alumnes del centre educatiu d'Albal han pogut escoltar durant la jornada a María Navarro, representant de l'Associació de Familiars de les Víctimes del Franquisme de Paterna, qui ha agraït l'activitat a la Direcció de l'institut, a l’estudiantat i especialment als professors i les professores. “Ara tenim l'oportunitat d'explicar el que va ocórrer, el que van viure i van patir els nostres familiars directament i hem heretat nosaltres”, al que ha afegit que “per a entendre i reconèixer és imprescindible saber primer el que va passar al nostre país”.

En l'acte també ha participat l'arqueòleg Àlex Calpe, qui ha sigut l'encarregat d'explicar el marc històric, tècnic i les diferents proves forenses realitzades per a poder identificar els cossos de les víctimes represaliades pel franquisme.

Finalment, Ángel González, víctima de tortures i repressió durant dos anys en el tardofranquisme, ha assegurat que el que es pretén amb aquestes xarrades a les persones més joves, és donar a conèixer una de les etapes més fosques de la nostra història “per a poder tancar ferides que han estat durant molt de temps obertes, sepultades sota terra i oblit”.

Pujar