24 d’octubre de 2020 24/10/20

Sera Huertas: “El Mediterrani serà l'epicentre dels impactes del canvi climàtic”

Sera Huertas: “El Mediterrani serà l'epicentre dels impactes del canvi climàtic” - (foto 1)
  • 100 persones van assistir ahir al Castell d'Alaquàs a la conferència impartida pel Tècnic en Educació Ambiental del CEACV

MÉS FOTOS
Sera Huertas: “El Mediterrani serà l'epicentre dels impactes del canvi climàtic” - (foto 2)
Sera Huertas: “El Mediterrani serà l'epicentre dels impactes del canvi climàtic” - (foto 3)
Sera Huertas: “El Mediterrani serà l'epicentre dels impactes del canvi climàtic” - (foto 4)
Sera Huertas: “El Mediterrani serà l'epicentre dels impactes del canvi climàtic” - (foto 5)
Sera Huertas: “El Mediterrani serà l'epicentre dels impactes del canvi climàtic” - (foto 6)
Sera Huertas: “El Mediterrani serà l'epicentre dels impactes del canvi climàtic” - (foto 7)
Sera Huertas: “El Mediterrani serà l'epicentre dels impactes del canvi climàtic” - (foto 8)
Sera Huertas: “El Mediterrani serà l'epicentre dels impactes del canvi climàtic” - (foto 9)

El Castell d'Alaquàs va acollir ahir a la vesprada la conferència ‘Què fer davant la crisi climàtica?’. Sera Huertas, Tècnic en Educació Ambiental en el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), va abordar els reptes que planteja el canvi climàtic i quines alternatives reals tenim al nostre abast per a reduir el nostre impacte mediambiental. Una visita guiada al Castell d'Alaquàs va tindre lloc abans de la conferència. 100 persones van participar en aquesta primera activitat amb la qual s'inaugura el ‘Curs per a la Conscienciació i la Transformació Social’, un cicle de quatre conferències que organitza la Càtedra Tierra Ciudadana de la Universitat Politècnica de València, la Fundació Horta Sud i el Museu Comarcal de l'Horta Sud.

“El problema no és l'efecte d'hivernacle, sinó els gasos d'efecte d'hivernacle (GEI) que generem. Hem augmentat la capacitat de l'atmosfera de retenir calor”. Sera Huertas, Tècnic d'Educació Ambiental en el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), arrancava així la conferència ‘Què fer davant de la crisi climàtica?’, que es va celebrar ahir al Castell d'Alaquàs.

L'afirmació de Huertas s'apuntala sobre dues evidències científiques que no deixen lloc a dubtes: “la temperatura mitjana mundial ha augmentat en 1,1°C des de l'era preindustrial”, mentre que “el nivell de concentració de CO2 en l'atmosfera ja se situa en les 415 parts per milió”. L'equació és senzilla, a major concentració de CO2 en l'atmosfera, la temperatura en la Terra es dispara. Una tendència que seguirà a l'alça en les pròximes dècades.

Per a Sera Huertas, tots els models posen de manifest que ja arribem massa tard “per a revertir aquesta tendència, com a molt podrem retardar l'escenari el màxim possible”. Un escenari que pronostica que, per a finals del present segle, la temperatura mitjana repuntarà entre 3 i 5 °C. Encara que no farà falta esperar tant per a experimentar els efectes del calfament global. En paraules de Huertas, “en qualsevol punt del planeta ja podem trobar les conseqüències del canvi climàtic”.

Uns efectes que no es deixaran sentir amb la mateixa intensitat en tot el planeta. La comunitat científica coincideix que el Mediterrani serà “l'epicentre dels impactes del canvi climàtic”. Per a Huertas, amb 4°C més de temperatura mitjana en el planeta, la vida a la nostra regió “serà molt complicada, és una autèntica emergència climàtica". Amb tot, va voler recordar “l'intens treball que està realitzant-se per part del CEACV i dels professionals de l'Educació Ambiental per a no arribar als 4ºC”. En aquesta línia, va assenyalar que l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i la futura llei estan avançant en aquesta mateixa direcció.

Els orígens del problema i les solucions

En la segona part de la conferència, Huertas va desgranar l'amalgama de factors que estan darrere de l'estat d'emergència climàtica en el qual ens trobem. En primer lloc, un sistema econòmic que continua fonamentant-se en “un creixement infinit amb recursos finits” que, al final, ens converteix en mers “consumidors compulsius”. D'altra banda, una “gestió molt ineficient de l'ús de l'energia, l'aigua i l'alimentació”.

Enfront d'aquest panorama, Sera Huertas va advocar per incorporar en el nostre dia a dia la recepta de “la luxosa pobresa” que propugna Emilio Santiago, autor al costat d'Héctor Tejero del llibre ‘¿Qué hacer en caso de incendio?’. La luxosa pobresa ens emplaça a accions quotidianes que ens reporten grans beneficis i no necessàriament impliquen un consum o una activitat econòmica, com per exemple gaudir de la naturalesa, crear comunitat, o fer una passejada en bici.

En aquest sentit, Huertas va assenyalar que “una de les eines més potents enfront del canvi climàtic és la bicicleta, una mobilitat amb sentit comú té un impacte positiu en la contaminació i en la nostra pròpia salut”. Però no sols amb bicicletes podrem fer front al repte al qual ens enfrontem. També seran necessaris més professionals i institucions educatives en el camp de l'Educació Ambiental. “És molt important educar a les noves generacions perquè, de vegades, ja és massa tard per a reeducar als pares”.

Les següents conferències

Quart de Poblet - Espai Jove de Creació, Dimecres 25 de març (19.00h) | Alternatives al petroli, afrontem la crisi energètica. Antonio Turiel, Científic titular del CSIC en l’Institut de Ciències de la Mar.

Paiporta - Museu de la Rajoleria, Dimecres 29 d’abril (19.00h) | Corrents migratòries i Drets Humans. Rosario Polito, Vicepresidenta del Consell Municipal d’Immigració de València i Portaveu de la Mesa d’Entitats de Solidaritat amb els Immigrants. Albert Mora, Professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Visita guiada al Museu de la Rajoleria a les 18.00h.

Torrent - Museu Comarcal de l’Horta Sud, Dijous 28 de maig (19.00h) | El futur de l’agricultura i l’alimentació. Lorena Tudela, Enginyera agrònoma. Transferència i Gestió de Projectes i Innovació Agroalimentària (Centre d’Experiències Cajamar a Paiporta). Mª Dolores Raigón, Enginyera agrònoma. Catedràtica de Química de la ETSIAMN (Universitat Politècnica de València). Guillermo Palau, Enginyer agrònom. Professor Titular de la ETSIAMN (Universitat Politècnica de València). Visita guiada al Museu Comarcal de l’Horta Sud a les 18.00h.

Inscripcions i Certificat d’assistència

El curs és gratuït. El programa complet i els formularis d'inscripció per a cadascuna de les conferències estan disponibles en el següent enllaç: bit.ly/CursTransformacióSocial

Les persones que assistisquen a almenys tres de les quatre conferències que integren el curs rebran un Certificat d’assistència expedit per la Cátedra Tierra Ciudadana de la Universitat Politècnica de València.

Pujar