elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Associació Cultural Falla Verge de l’Olivar, Óscar Torrijos García i el Club Alaquàs Caiac Polo, Premis Castell d’Alaquàs 2022

L’Associació Cultural Falla Verge de l’Olivar, Óscar Torrijos García i el Club Alaquàs Caiac Polo, Premis Castell d’Alaquàs 2022
  • L’acte de lliurament tindràn lloc el dijous 6 d’octubre a a les 19:30 hores al Castell d’Alaquàs

Alaquàs commemorarà un any més la festivitat del 9 d'octubre amb la celebració de la X edició dels Premis Castell d'Alaquàs que tindran lloc el dijous 7 d’octubre a les 19:30 hores al Castell d’Alaquàs, una iniciativa de l’Ajuntament d’Alaquàs per tal de premiar l’esforç i el treball de la ciutadania en l’art, la ciència i les humanitats. L’acte serà retransmés en directe a través del canal oficial de Facebook de l’Ajuntament d’Alaquàs, Som Alaquàs.

El jurat dels premis ha decidit guardonar en aquesta desena edició el l’Associació Cultural Falla Verge de l’Olivar,  en la categoria d’Arts, el xef Estrella Michelín, Óscar Torrijos García en la modalitat de Ciència, Tecnologia i Emprenedoria i el club Alaquàs Caiac Polo en la categoria d’Humanitats i Esports, Ciències Socials i Solidaritat.

El reconeixement a l’Associació Cultural Falla Verge de l’Olivar vé motivat per haver aconseguit amb el seu treball i trajectòria ser un referent no sols al món faller sinó també al món cultural i social d’Alaquàs. Els seus orígens es remunten al mes de març de 1933, quan es va plantar la primera falla a Alaquàs al Barri de l’Olivar. La Guerra Civil Espanyola i la situació d’aquella etapa van fer que la falla es deixar de plantar fins que l’any 1981 un grup de veïnes i veïns va fundar la Falla Verge de l’Olivar. Des d’aleshores han lluitat i treballat de valent per a divulgar i recuperar la cultura i les tradicions valencianes perdudes, amb el valencià, per descomptat, com a llengua vehicular. Són una falla xicoteta i familiar que cuida cadascun dels detalls i aspectes de la festa, adaptant-se als nous temps però, sense perdre l’essència de la festa. Són moltes les raons que fan aquesta falla merescuda d’aquest premi i moltes les activitats i actes realitzats: Grup de Teatre Sainets en València amb obres actuals de reconegut prestigi; grup de teatre infantil, grup d’espectacles musicals, cultura d’Eurovisió, gal·les d’Eurovisio´, presentacions falleres tradicionals, mostres artístiques, diferents festes i tradicions, diversos premis destacats en monuments fallers, en llibrets de falla, en presentacions, en cavalcades del Ninot… Destaquen també per la seua àrea solidària i per posar posar en marxa diverseos projectes propis en aquesta línia. A més, són la segona falla d’Alaquàs en tindre una dona com a presidenta de la comissió i la primera Presidenta Dona de la Junta Local Fallera és d’aquesta falla.

El veí d’Alaquàs Óscar Torrijos García és conegut per haver aconseguit l’any 1992 la primera Estrella Michelín de la Comunitat Valenciana amb el restaurant que portava el seu nom i estava ubicat al carrer Doctor Sunsi de València, un èxit que el va convertir en tota una referència gastronòmica amb una carta basada en la “nouvelle cuisine” amb toc personal. Actualment és Xef d’Honor de la Societat Gastronòmica El Cullerot d’Alaquàs, en la qual participa de manera activa posant en valor tot el seu coneixement en gastronomia. És alaquaser en adopció des dels anys 90 i des d’aleshores divulga i difón el nom d’Alaquàs en totes les seues entrevistes, fent referència a la seua col·laboració i participación activa en la gastronomia, associacions i col·laboracions. Va participar en el primer llibre “Memòria Popular i Patrimoni Cultural: Receptes Saludables de Sempre”, que forma part de la col·lecció Quaderns d’Investigació d’Alaquàs. La seua trajectòria, la seua influència en el món gastronòmic de la Comunitat Valenciana a més de la seua presència a nivell nacional el fan mereixedor d’aquest premi.

En la categoria d’Esports el jurat ha decidit reconéixer el club Alaquàs Caiac Polo per la seua trajectòria d’esport d’elit reconeguda en diverses competicions nacionals i internacionals des dels seus inicis l’any 1998. Al seu caràcter pioner es va unir la voluntat de col·laborar en la difusió d’un esport minoritari aleshores a la Comunitat Valenciana. El seu objectiu inicial va ser el perfeccionament a través d’entrenaments però a partir de l’any 2007 van començar a participar en competicions i van arribar al nivell autonòmic, nacional, europeu i mundial. Durant la seua trajectòria han aconseguit destacats títols a nivell de club. Cal destacar que l’any passat, es van proclamar Campions de LLiga Nacional i Subcampions Nacionals en la Copa d’Espanya per clubs, sent reconegut com el millor club d’Espanya per la Federació Espanyola de Piragüisme. A títol individual són molts els èxits tant per part de jugadores i jugadors com per part d’entrenadors. El màxim èxit s’ha aconseguit recentment ja que sis esportistes del club i un seleccionador han representat Espanya en el Campionat Internacional ECA de 2022, aconseguint el subcampionat del torneig mentre que Ariadna Hoyos ha guanyat la medalla de bronze amb la selecció espanyola femenina de la categoria sub21 en la Copa del Món i Diego Guinot i Josep Murillo han aconseguit la medalla d’or amb la selecció espanyola de la categoria sub21. Un curriculum impressionant sorgit de l’esforç i dedicació.

L’objectiu d’aquests premis és reconèixer les activitats realitzades pels alaquasers i alaquaseres que hagen tingut especial rellevància i transcendència. Els guardons es divideixen en tres categories: Arts, que engloba totes les disciplines artístiques, literàries, pictòriques, dramatúrgiques i musicals; Ciència i tecnologia, Emprenedor i Humanitats i Esports, CiènciesSocials i Solidaritat.

El jurat d’aquests premis ha estat presidit per l’Alcalded’Alaquàs, Toni Saura Martín i ha exercit com a vicepresident el Regidor de Cultura, Francisco Javier Evangelista i com a secretari ha actuat el Secretari de l’Ajuntament d’Alaquàs, Alberto Buendía Moya. Com a vocals, una persona representant de cada grup polític amb representació al Ple Municipal: Sandra Conde Fernández, pel PSOE, José Pons Cercera pel Partit Popular, Bru Pons Romero per Compromís, Mónica Carmen Sánchez Soria per Ciudadanos i Jacinto Nieves Andrés per Podem. Han format part també la Directora de l’Àrea Sociocultural, Xelo Tomás, el Tècnic de Cultura i Festes, Pedro de Gregorio Cubos així com les persones guanyadores de les anteriors edicions: Antonio Martínez Palop, en representació de l’Associació Cultural Mare de Déu de l’Olivar-Certament de Poemes, entitat guanyadora de la VIII edició Premis Castell d’Alaquàs 2020, Enric Parreño Moratalla, Juan Pérez en representació de Fritos Pérez Fritoper i Carlos Sanchis Collado, persones guardonades en la IX edició Premis Castell d’Alaquàs 2021.

Pujar