elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les dones d’Alaquàs, protagonistes de la 42 edició de Quaderns d’Investigació

Les dones d’Alaquàs, protagonistes de la 42 edició de Quaderns d’Investigació
  • El Castell d’Alaquàs acull dins de la programació de Festes Majors la presentació de la publicació històrica més important d’Alaquàs

MÉS FOTOS
Les dones d’Alaquàs, protagonistes de la 42 edició de Quaderns d’Investigació - (foto 2)
Les dones d’Alaquàs, protagonistes de la 42 edició de Quaderns d’Investigació - (foto 3)
Les dones d’Alaquàs, protagonistes de la 42 edició de Quaderns d’Investigació - (foto 4)

La presentació de Quaderns d’Investigació d’Alaquàs és una de les cites imprescindibles quan arriben les Festes Majors d’Alaquàs. El Castell d’Alaquàs va acollir el passat dissabte 27 d’agost la presentació de la 42 edició que enguany està dedicada a totes les dones d’Alaquàs que han construït la història local al llarg del temps.  L’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, i el director de la publicació històrica, Enric Juan Redal, van presidir l’acte en el qual van estar presents les i els autors així com també una gran representació de les dones protagonistes.

El llibre s’inicia amb  la presentació “Una història que anem escrivint” a càrrec del seu director. A continuació s’inicia una part d’estudis i documents: “Úrsula Aguilar i Cotlliure: la primera senyora d’Alaquàs (ca.1390-1463)” a càrrec d’Adrià Hernández García; “Elfa Rocamora, marquesa de la Casta (ca. 1620-1665). Les darreres voluntats, la mort, el dol i la pietat privada d’una dona de la noblesa valenciana” d’Enric Juan Redal; “Les Maries. Una aproximació a la història de les jóvens que varen ser acollides per la comunitat d’Oblates d’Alaquàs (1878-1904) de Rafael Roca Ricart; “La contribució intel·lectual, social i política de la societat femenina ‘Flor de Mayor’ d’Alaquàs (1931-1933) de Clàudia Ballesteros Castillo; “Un modelo penitenciario excepcional. Las mujeres encarceladas en Alaquàs y el sistema de intercambios auspiciado por las organizaciones internacionales (1937-1938) de Desirée Torralba Mesas; “Dones estudioses d’Alaquàs nascudes entre 1940 i 1955” de Pilar Latorre Morant; “Aquellas mujeres que llegaron a Alaquàs en los años sesenta y setenta” de Susana Lázaro Cruz y Eva Mª Martínez Reinoso; “Exemples de les representacions teatrals a Alaquàs (1940-2009). La direcció artística de Maria Esteve Llàcer” a càrrec de Mª Júlia Martí Cànoves; i “María Fort, tota una institutriu” de l’autor Juanvi Mena Fort.

El llibre incorpora també una part de crónica i imatges de l’any 2021. La crònica ha sigut redactada per la periodista alaquasera Laura Sena López i les fotografies han sigut cedides per Juan Miguel Esteve, María Ángeles Fresneda, Serafín Hernández, l’Associació Fotogràfica d’Alaquàs AFA, SOM ALAQUÀS i el text ha sigut elaborat per Teresa Guerrero.

En l’últim apartat del llibre es fa una referència als reconeixements que Quaderns d’Investigació ha rebut durant l’any 2022 com és el Premi Maulet i la Medalla d’Or de la Ciutat d’Alaquàs.

Cal destacar que durant l’acte es va recordar que fins al 31 d’agost es pot formalitzar l’adhesió, com a persona física o entitat, perquè el cronista local i director de Quaderns d'Investigació d'Alaquàs, Enric Juan Redal siga nomenat fill adoptiu d’Alaquàs. Més informació: https://www.alaquas.org/noticia/20767/0/recorda_encara_estas_temps_poder_formalitzar

Pujar