3 de juny de 2020 3/6/20

Alaquàs inicia les celebracions en honor a Sant Francesc de Paula

Alaquàs inicia les celebracions en honor a Sant Francesc de Paula - (foto 1)

  Els carrers d’Alaquàs van omplir-se de festa el passat diumenge 15 d’abril amb el tradicional trasllat de la imatge del patró del municipi, Sant Francesc de Paula, des de la capella fins a la parròquia de la Mare de Déu de l’Olivar en un acte organitzat com és tradicional per l’Orde Mínima Seglar per celebrar la festivitat del patró d’Alaquàs.

  La comitiva va recòrrer el passatge Amadeo Aguilar Laborda i els carrers Maria Antònia d’Oviedo, Perolers i plaça d’Espanya fins arribar a la parròquia de la Mare de Déu de l’Olivar. Després de la missa en honor al patró d’Alaquàs, la comitiva va desfilar fins al carrer del Beat Gaspar Bono, on es va celebrar el tradicional homenatge al Beat amb la participació de l’Associació “El Clau”. Per la vesprada es va celebrar la processó.

  La part lúdica de la celebració, la tradicional Festa del Porrat, se celebrarà entre els dies 20 i 22 d’abril i estarà organitzada per l’Ajuntament d’Alaquàs amb la col·laboració de l’Associació Cultural Penya el Foc 2000 en l’organització de les tradicionals calderes d’arròs amb fesols i naps que es cuinaran el diumenge 22 d’abril.

  XVIII Fira del Porrat: recreació de la cultura valenciana

  La Festa del Porrat amb fira d’atraccions i mercat valencià tradicional se celebrarà des del 20 d’abril fins al 22 d’abril. Al llarg de tot el cap de setmana hi haurà tallers artesans, espectacles i activitats per a tots els públics. L’obertura tindrà lloc el divendres 20 d’abril a les 17:00 hores en les instal·lacions del Parc del Roser i carrers adjacents. A les 21 hores hi haurà un passacarrer amb dolçaina i tabalet i a les 22 hores un castell de focs d’artifici.

  El dissabte 21 d’abril tindrà lloc la cercavila musical Llàgrimes de Ceba a les 13, a les 18 i a les 20 hores i a les 21 hores una animación de carrera amb xanquers.

  El diumenge 22 d’abril se celebrarà el tradicional Dia de les Calderes. Pel matí hi haurà una cercavila musical a càrrec del Grup l’Olivar i a les 14 hores tindrà lloc la benedicció i repartiment de les Calderes de Sant Francesc al parc del Roser. Les actuacions continuaran per la vesprada a les 18 hores amb Pep Gimeno Botifarra. A les 20 i 21 hores continuaran les cercaviles musicals amb el Grup Alham. El trasllat de la imatge del sant tindrà lloc a les 20:30 hores.

  El patró d’Alaquàs

  La festa de Sant Francesc de Paula, que va morir l’any 1507, ha sigut organitzada històricament per l'Ordre Mínima Seglar d'Alaquàs. Dues organitzacions han protagonitzat sempre aquesta celebració: la religiosa, que se celebra el tercer diumenge de Pasqua, i la lúdica.

  Tot i això, abans de l’any 2000, la part lúdica de la celebració havia decaigut, conservant tan sols els elements religiosos. Per aquest motiu, un grup de festers del municipi, agrupats en l'Associació Cultural “Penya El Foc 2000”, van decidir donar-li un nou impuls a la festivitat amb la introducció d'alguns elements lúdics com ara la Festa del Porrat.

  Així, la festivitat en honor a Sant Francesc de Paula és com la coneixem actualment, amb actes tant religiosos com lúdics.

  Pujar