elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alaquàs inicia aquest cap de setmana els actes en honor a Sant Francesc de Paula

Alaquàs inicia aquest cap de setmana els actes en honor a Sant Francesc de Paula - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Alaquàs inicia aquest cap de setmana els actes en honor a Sant Francesc de Paula - (foto 2)

  El dissabte 29 d'abril començaran els actes commemoratius de la festivitat en honor a Sant Francesc de Paula. Diferents actes religiosos i lúdics, organitzats per l'Ajuntament d'Alaquàs i l'Orde Mínima Seglar amb la col·laboració de l'Associació Cultural Penya El Foc 2000, ompliran Alaquàs de festa durant aquests dies.

  La celebració religiosa tindrà lloc aquest cap de setmana mentre que la Festa del Porrat, la part lúdica de la festivitat organitzada des dels seus inicis per l'Associació Cultural Penya el Foc 2000, se celebrarà els dies 5, 6 i 7 de maig. Enguany, a petició d'aquesta entitat, aquesta festa lúdica estarà organitzada per l'Ajuntament d'Alaquàs. La seua gestió ha estat licitada públicament, resultant l'empresa adjudicatària AMB Producciones.

  L'Ajuntament d'Alaquàs vol agrair públicament el treball que l'Associació Cultural Penya El Foc 2000 ha realitzat en la recuperació i impuls d'aquesta festa que es va reprendre l'any 2000 gràcies al seu treball i esforç. Al llarg d'aquests anys han mantingut viva una tradició que no haguera segut possible sense la seua constància. Però la magnitud que aquesta festa ha arribat a assolir, l'entitat s'ha vist en la necessitat d'instar a l'Ajuntament a repensar la seua organització i encarregar la gestió a una empresa externa tot i mantenint la seua essència i els seus trets principals. Per això, l'entitat continuarà col·laborant i donant suport als diferents actes i participarà de primera mà en l'elaboració de les tradicionals calderes d'arròs amb fesols i naps el diumenge 7 de maig.

  Celebració religiosa

  La celebració religiosa i central de la festivitat en honor a Sant Francesc de Paula començarà el dissabte 29 d'abril a les 12 hores amb el Volteig general de campanes i a les 19 hores a la parròquia de la Mare de Déu de l'Olivar tindrà lloc el solemne Novenari i un Concert Sacre a càrrec de l'Orfeó Polifònic d'Alaquàs. El diumenge 30 d'abril a les 10:45 hores tindrà lloc el tradicional trasllat de la imatge del sant. El recorregut s'iniciarà al passatge Amadeo Aguilar Laborda, on es troba la capella, i passarà pel carrer Maria Antonia de Oviedo i carrer Perolers fins arribar a la Parròquia de la Mare de Déu de l'Olivar, on es celebrarà la missa solemne cantada per l'Orfeó Polifònic d'Alaquàs. Per la vesprada se celebrarà la processó.

  XVII Fira del Porrat: recreació de la cultura valenciana

  La Festa del Porrat se celebrarà els dies 5, 6 i 7 de maig. Com a novetat, la Fira comptarà enguany amb diferents espais temàtics que recrearan la cultura valenciana. Al llarg de tot el cap de setmana hi haurà tallers artesans, espectacles i activitats per a tots els públics. La inauguració tindrà lloc el divendres a les 21 hores amb un recorregut per les instal·lacions. El dissabte a les 18 hores tindrà lloc la pelada popular de verdures al pati del col·legi Mare de Déu de l'Olivar i el diumenge se celebrarà el Dia de les Calderes. A les 14 hores al parc del Roser tindrà lloc la benedicció i repartiment de les Calderes de San Francesc. La missa de fi de celebració i el trasllat del sant tindran lloc el mateix diumenge a partir de les 19 hores.

  El patró d'Alaquàs

  La festa de Sant Francesc de Paula, que va morir l'any 1507, ha sigut organitzada històricament per l'Ordre Mínima Seglar d'Alaquàs. Dos components han protagonitzat sempre aquesta celebració: el religiós, que es celebra el tercer diumenge de pasqua, i el lúdic. Tot i això, abans de l'any 2000, l'aspecte lúdic de la celebració havia decaigut, conservant tan sols els elements religiosos. Per aquest motiu, un grup de festers de la població, agrupats en l'Associació Cultural "Penya El Foc 2000" van decidir donar-li un nou impuls a la festivitat amb la introducció d'alguns elements lúdics com ara la Festa del Porrat. La festivitat en honor a Sant Francesc de Paula venia a completar-se així amb els tradicionals actes festius i lúdics.

   

  Pujar