elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Així són els esclops de material reciclat made in la Comunitat Valenciana

Així són els esclops de material reciclat made in la Comunitat Valenciana
  • Un projecte converteix residus del sector paperer en matèries primeres per al calçat i la ceràmica

MÉS FOTOS
Així són els esclops de material reciclat made in la Comunitat Valenciana - (foto 2)

La tecnologia de gasificació dissenyada per Greene Waste to Energy servirà per a convertir els residus procedents del sector paperer en noves matèries primeres que puguen emprar-se en la fabricació de productes ceràmics i de cautxú per a calçat. Això serà possible gràcies a un projecte integrat per tres socis: Greene Waste to Energy, que aportarà la seua tecnologia; Evatalking, una empresa amb seu a Elda especialitzada en el desenvolupament i fabricació de compostos polimèrics per a fabricació de soles per al sector calçat, o per a la producció de peces tècniques per al sector esportiu; i l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC). El projecte ha sigut seleccionat per l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI) en el seu programa d'ajudes en l'apartat “projectes estratègics” per a la millora del model productiu de la Comunitat.

Aquest projecte està basat en el tractament de l'aigua utilitzada per la indústria paperera, que genera importants volums d'aigües residuals i que, una vegada depurades, produeixen grans quantitats de residus en forma de llots. Aquests llots estan compostos per matèria orgànica i càrregues minerals com el caolí o el carbonat càlcic. Gràcies a la tecnologia de Greene, es processaran aquests residus amb l'objectiu de treballar en un entorn d'autoconsum energètic, a més d'extraure un carbonat càlcic de puresa i finor adequades que pot convertir-se en una font alternativa al carbonat de calci d'origen natural, obtingut a en explotacions a cel obert de pedreres de calcària. Aquest material, el carbonat càlcic, s'empra com a càrrega mineral en diversos sectors industrials, com el dels polímers, cautxú, paper, cementero, a més d'en el sector ceràmic per a revestir parets i en els esmalts dels taulells.

El projecte coordinat per Greene investiga sobre com gasificar els residus del sector paperer a Europa (que actualment van a abocador en països com Espanya), extraient el carbonat càlcic, i emprant-lo com a matèria primera secundària en la fabricació de productes ceràmics i de cautxú per a calçat. Segons explica el director de Desenvolupament de Negoci de Greene, Juan Manuel Martínez, “amb aquest procés reduïm l'emissió de gasos nocius per al medi ambient i les emissions d'efecte d'hivernacle”. Martínez apunta que “l'aplicació del concepte d'economia circular als sectors paperers, cautxú i ceràmic, a través d'aquest projecte, permetrà la transformació d'un residu que actualment es destina a abocador, en unes matèries primeres secundàries, la qual cosa reduirà el consum de matèries primeres verges, així com l'impacte sobre les reserves naturals de pedra calcària, una font natural no renovable de carbonat de calci”.

Pujar