elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Agricultors valencians denuncien un augment de les plagues en els cítrics procedents de Sudàfrica i la inacció de la UE

Agricultors valencians denuncien un augment de les plagues en els cítrics procedents de Sudàfrica i la inacció de la UE
  • La UNIÓ denúncia un augment d'un 64% dels casos durant el 2019

Durant el 2019 els ports de la Unió Europea van interceptar un total de 164 enviaments procedents de tercers països amb cítrics infestats de plagues i malalties, la qual cosa representa un 64% més que en tot l'any anterior. Així ho denuncien des de la UNIÓ de Llauradors des d'on assenyalen que Sud-àfrica i la Xina són els països exportadors on més es dóna aquesta situació.

La major part de les importacions retingudes amb plagues i malalties corresponen a la Phyllosticta citricarpa (45), el fong que causa la temuda Taca Negra, i a la Thaumatotibia leucotreta (28), la falsa arna que provoca greus danys comercials als cítrics. Ambdues són plagues i malalties de quarantena amb un greu risc que segueixen sense estar presents en la citricultura europea i l'amenaça de la qual és cada vegada més gran.

En aquest sentit, des de l'organització insten a les autoritats comunitàries que “es prenguen molt de debò” tot el relacionat amb la vigilància fitosanitària i es plantegen d'una vegada per sempre implantar el tractament en fred i el control en origen per a les importacions de cítrics perquè el risc està cada vegada més latent. I és que, en unes recents analítiques efectuades per la UNIÓ, es va descobrir que la major part de les substàncies actives detectades que empren els citricultores de tercers països i l'ús dels quals està prohibit per als europeus corresponen a fungicides per a conservar la fruita i que en molts casos són alternatives al tractament en fred que és més innocu.

“Creiem que és un clar frau i engany per al consumidor europeu i que s'evitaria utilitzant així el tractament en fred”, assenyala Carles Peris, secretari general de la UNIÓ, al mateix temps que recorda que “als nostres cítrics per exemple els Estats Units, el Japó o la Xina els exigeixen unes condicions per a exportar-los allí; mentre que ací qualsevol país que desitge exportar a la UE pretén imposar les seues regles i això no es pot consentir”.

Amb tot això, des de la UNIÓ tornen a reivindicar la reciprocitat en l'ús de productes fitosanitaris per a unificar criteris en unes produccions i unes altres, alguna cosa que consideren no es està complint en aquests moments.

Pujar