Castellano

Aquest municipi valencià posa en valor l'ús del càntir

Aquest municipi valencià posa en valor l'ús del càntir
  • Amb la campanya “Fes-te Càntir Lover” pretenen que no es perda aquesta tradició i que es potencie el seu ús

MÉS FOTOS
Aquest municipi valencià posa en valor l'ús del càntir - (foto 2)
Aquest municipi valencià posa en valor l'ús del càntir - (foto 3)
Aquest municipi valencià posa en valor l'ús del càntir - (foto 4)

L'Ajuntament d'Agost ha llançat una iniciativa per a posar en valor l'ús del càntir coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua que se celebra avui, 22 de març. “Els càntirs estan en perill d'extinció i creiem que és un elemeto de la vida quotidiana dels nostres pares i avis que hauríem de recuperar perquè, a més, són sostenibles, ecològics i respectuosos amb el medi ambient”, ha indicat l'alcalde Juanjo Castelló.

Així han llançat la campanya “Fes-te Càntir Lover” amb la qual pretenen que no es perda aquesta tradició i que es potencie el seu ús. Les especials propietats de l'argila local, molt porosa, fan que el càntir transpire i que per tant refresque el gua del seu interior.

La campanya pretén arribar a institucions i autoritats públiques, així com a veïns de la població i uns altres que viuen en altres punts per a aconseguir una gran mobilització ajuste al càntir que es materialitzarà amb accions concretes entre el 6 i l'11 d'abril pròxims, dates en les quals se celebren els Dies Europeus de l'Artesania.

“Agost és un poble que manté vigents moltes dels seus costums i tradicions, i la terrisseria segueix molt present a través d'artesans que encara produeixen en els seus torns i del Museu de Terrisseria”, ha indicat l'alcalde.

Castelló ha assenyalat que la ceràmica d'aquesta població és “molt variada” però ha recordat que “el càntir ha sigut sempre un senyal d'identitat” que ha estat present en fires i esdeveniments com la romeria de la Sant Faç a Alacant, en la qual han estat sempre presents. “L'arribada del ferrocarril va permetre als terrissaires ampliar les seues mires i vendre però l'arribada del plàstic va acabar per recloure a quasi un objecte de museu els utensilis de fang”, ha conclòs.

Pujar