19 de setembre de 2020 19/9/20

Cs aconsegueix l'aprovació unànime de les Corts per a considerar els cítrics “producte sensible” després de l'Acord de Mercosur

Cs aconsegueix l'aprovació unànime de les Corts per a considerar els cítrics “producte sensible” després de l'Acord de Mercosur - (foto 1)
  • Tormo critica la “inacció de Mollà” enfront dels principals problemes del sector com la falta de coordinació duanera i noves plagues

El grup parlamentari Ciutadans (Cs) en Les Corts Valencianes ha aconseguit l'aprovació unànime de la Cambra per a considerar els cítrics com a “producte sensible” després de l'acord entre la Unió Europea i els països de Mercosur. Així ho ha expressat el diputat Emigdio Tormo, que ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) per a millorar la competitivitat del sector agrari valencià davant l'entrada en vigor d'aquest acord.

La iniciativa demana “reconsiderar l'impacte de l'acord i considerar al cítric com un producte sensible; instar al Govern central a implementar una millora en la coordinació dels controls d'entrada de mercaderies en els ports i als països d'origen i enfortir els controls fitosanitaris”. “També considerem important dotar de majors recursos a l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries per a millorar la investigació i el desenvolupament tecnològic amb la finalitat de fer front a les noves plagues en el sector agroalimentari”, ha afegit Tormo.

El diputat ha explicat que “la falta de coordinació europea i nacional espenta als operadors econòmics a buscar els ports amb menors inspeccions i sancions, la qual cosa facilita l'entrada de productes que no compleixen els estàndards mediambientals i fitosanitaris europeus”. Això, segons el responsable d'Agricultura de Cs en el Parlament valencià, “ha fet que apareguen noves malalties com la Xyllella enutjosa o el Cotonet de Sud-àfrica, mentre que la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ni està ni se li espera”.

“Plagues com la Xylella fastidiosa porta anys campant a pler, especialment pel camp de la província d'Alacant sense que ningú li pose remei”, ha afirmat Tormo, al mateix temps que ha exigit a la consellera que actue. En aquest sentit, ha lamentat que “s'haja deixat en mans d'una desconeixedora total del món agroalimentari un sector vital per al PIB Valencià” perquè “podria suposar la pèrdua de llocs de treball, la desconfiança i la pèrdua de credibilitat en el sector”.

Pujar