27 de setembre de 2020 27/9/20

Apunten als abocaments de cases particulars com la causa del tancament de les platges

Apunten als abocaments de cases particulars com la causa del tancament de les platges - (foto 1)
  • La Direcció General d'Aigües apunta a les séquies i assenyala que els episodis de contaminació en platges són 'curts i de baixa concentració'

Ja s'ha revelat el "misteri". Després de diversos episodis de tancaments de platges a València i Alboraia a causa d'abocaments fecals en les aigües, ja coneixem l'origen d'aquests. I vindria de les séquies de cases aïllades i allunyades dels nuclis urbans que no compten amb clavegueram. Així ho ha donat a conéixer la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a través de la Direcció General d'Aigües, qui assegura que aquests episodis són "curts i de baixa concentració".

El director general d'Aigües, Manuel Aldeguer, ha posat en relleu la transparència en la gestió per part de l'Administració i ha incidit que el tancament d'algunes platges són la garantia de la responsabilitat que assumeix la Conselleria en relació amb la seguretat dels banyistes.

Aldeguer ha descartat qualsevol problema en les depuradores i ha assenyalat que la solució passa per "no embrutar l'aigua de les séquies amb residus domèstics". "Intensificarem els contactes i a oferir tot el nostre suport als Ajuntaments per a resoldre aquest problema que és comú a tot el litoral, sobretot en zones que inclouen un espai agrícola que defensem", ha explicat el citat director general.

A pesar que la legislació vigent obliga a realitzar controls amb una periodicitat quinzenal o fins i tot superior, la Generalitat està realitzant un control molt més estricte, ja que duu a terme controls setmanals de cadascuna de les més de 200 platges marítimes de la Comunitat Valenciana, amb especial incidència en les zones de major afluència de banyistes, on els exàmens permeten obtindre una mostra més representativa de la qualitat de la zona de bany.

En aquest sentit, Aldeguer ha incidit que la Conselleria realitza mostrejos periòdics per damunt de les exigències que marca la normativa europea i que el protocol obliga a *remuestrear les aigües afectades "fins a confirmar els valors mínims de qualitat".

Aldeguer, a més, ha recordat que el protocol d'actuació és el mateix que en altres territoris del litoral i des de la Conselleria han emplaçat a la convocatòria d'una reunió sectorial amb representació de diverses administracions en favor del diàleg i el treball conjunt de col·laboració.

Pujar