elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

33.000 valencians ja han comunicat a Sanitat com volen viure els seus últims moments de vida

33.000 valencians ja han comunicat a Sanitat com volen viure els seus últims moments de vida
  • Des de juny de 2021 han inscrit les seues voluntats anticipades 4.574 persones: 1.781 a Alacant; 451 a Castelló i 2.342 a València

Un total de 33.489 persones han comunicat a la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública les cures que volen rebre al final de la seua vida a través del document de Voluntats Anticipades. Per províncies, han sigut 13.665 a Alacant, 3.690 a Castelló i 16.134 a València, segons la xifra que actualment arreplega el Registre de Voluntats Anticipades en la Comunitat Valenciana.

Des de l'aprovació de la sol·licitud d'eutanàsia fins avui, les inscripcions de Voluntats Anticipades s'han incrementat en un 47%. De fet, des de juny de 2021 fins a agost d'enguany, 4.574 persones han inscrit el seu testament vital en el Registre de Voluntats Anticipades, mentre que en el mateix període de l'any anterior (de juny 2020 fins a agost 2021) es van inscriure 3.115 documents de voluntats anticipades.

Per províncies, s'han registrat 1.781 inscripcions de Voluntats Anticipades a Alacant; 451 a Castelló i 2.342 a València.

Les Voluntats Anticipades són el document pel qual una persona major d'edat o menor emancipada, amb capacitat legal suficient i lliurement, manifesta les instruccions que sobre les actuacions mèdiques s'han de tenir en compte quan es trobe en una situació en la qual no puga expressar lliurement la seua voluntat. En aquest sentit, la persona expressa l'assistència i els tractaments que vol o no rebre al final de la seua vida per si, arribat aqueix tràngol, no pot fer-lo.

A través d'aquest document, la persona també pot decidir sobre la destinació dels seus òrgans (amb finalitat terapèutica, docent o d'investigació), així com indicar qui serà el seu representant perquè, en cas necessari, actue com a interlocutor davant el metge o l'equip sanitari que ha de decidir sobre els tractaments a realitzar al final de la vida del pacient.

El document de Voluntats Anticipades contempla, a més, la Planificació Anticipada de Decisions sanitàries que el professional sanitari arreplegarà al llarg del procés clínic del qual estiga sent tractada la persona.

D'altra banda, el document de voluntats anticipades és accessible des de la història clínica, en tot el territori nacional, després de la seua inscripció en el registre, perquè el personal mèdic puga consultar i complir les directrius, que no poden en cap cas ser contràries a l'ordenament jurídic o a la bona pràctica clínica.

El document de Voluntats Anticipades, i tota la informació associada, es pot descarregar des d'aquest enllaç de la web de Sanitat.

Registre de manera telemàtica

De les sol·licituds presentades, la majoria va acudir als Serveis d'Atenció al Pacient que hi ha als hospitals o va realitzar el tràmit telemàticament (bé mitjançant escriptura pública davant notari bé des de casa). Aquesta última opció es va activar a la fi de 2021, quan per a facilitar i fer més còmode el procés, el Ple del Consell va aprovar que les voluntats anticipades també es puguen registrar, substituir o revocar allí on estiga la persona, amb certificat digital o clau permanent per a preservar sempre la seguretat informàtica del procés i la privacitat.

Aqueixa modificació legal situa a la Comunitat Valenciana entre les autonomies més avançades en la matèria, i cerca humanitzar al màxim el sistema públic de salut i respectar els desitjos i plantejaments de cada pacient com a eixos principals.

Alineat amb aquest mateix objectiu, el document de Voluntats Anticipades també permet sol·licitar l'ajuda mèdica per a morir en el cas que la persona afrontara en el futur una malaltia en fase terminal o una malaltia irreversible (en les condicions que arreplega la Llei orgànica de regulació de l'eutanàsia 3/2021) per si, arribat el moment, la persona ha perdut la facultat física o mental per a demanar-la. Del total d'inscripcions fetes des de juny de 2021 en el registre de Voluntats Anticipades, un 50,77% sol·licita acollir-se a aquesta opció per si la persona, al final de la vida, no pot expressar la seua voluntat.

En aquest cas convergeixen les Voluntats Anticipades (també dites testament vital) i l'eutanàsia, però es tracta de dos procediments diferenciats que segueixen camins diferents. La informació sobre eutanàsia està disponible per a la ciutadania en la web de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Pujar