elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 2.000 persones participen en activitats d'educació ambiental al parc natural del Penyagolosa en el segon semestre de 2018

    La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvalupament Rural, Elena Cebrián, ha explicat que entre juny i desembre de 2018 en matèria d'educació ambiental al parc natural del Penyagolosa s'ha atés a més de 2.000 persones, realitzat nou activitats de cap de setmana per al públic en general, amb 195 participants de xarrades, exposicions, i ascensió al seu cim més elevat, la més alta i emblemàtica de la Comunitat Valenciana.

    Durant una intervenció en Les Corts, Elena Cebrián ha assenyalat aquest dimecres que, després de la compra per part de la Generalitat Valenciana d'unes parcel·les a l'entorn del pic Penyagolosa, materialitzada al desembre de 2018, "el Govern del Botànic garanteix la seua protecció efectiva i és ara de tots". En certa mesura, ha apuntat, "el Penyagolosa representa el renaixement (o revaloració) del nostre territori".

    Cebrián, que ha fet un repàs a les activitats realitzades per la Conselleria en 2018 respecte a aquest espai natural protegit, ha indicat que "tenim l'objectiu de recuperar la finca i conservar-la per les seues funcions ecològiques i socials, dins de la aposada del Consell per a recuperar el patrimoni natural, històric i cultural autòcton".

    Prova d'això és que en l'últim semestre, gràcies a les brigades de conservació i manteniment, se ha reparat el camí i la senda del Pic de Penyagolosa, s'han reparat els xaragalls i retirat els arbres caiguts, especialment els que limitaven el pas per les sendes i les pistes.

    A més, s'ha adequat l'itinerari de la senda i s'ha construit una passarel·la, s'han realitzat treballs de recuperació d'hàbitats amb la brigada Natura 2000, així com de reparació i manteniment de tanques.

    De la mateixa manera, s'ha procedit al manteniment i desbrossament de l'arborètum; a la posada en marxa de un sistema de reg i la construcció d'una caseta de pedra per a albergar un depòsit de reg.

    També s'han fet reparacions elèctriques i manteniment del sistema elèctric de la Casa Forestal (motor, plaques solars, bateries,?) i s'ha construït una solera de formigó per a albergar un hacking d'observació d'ocells. I s'han fet treballs relacionats amb el projecte de reintroducció de la papallona apolo.

    Quant a activitats d'educació ambiental, entre juny i desembre de 2018, a més d'atendre a més de 2.000 persones, s'han realitzat activitats específiques per a grups escolars, en les quals han participat 229 xiquetes i xiquets.

    PRUG i PPIF

    Igualment, la Conselleria ha posat en marxa un procés de participació pública a Xodos, Vistabella i Villahermosa del Río per a iniciar la redacció i aprovació del Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) del parc natural, preparar una possible ampliació i millorar la seua gestió.

    Paral·lelament, Cebrián ha indicat que a causa de la inexistència d'un Pla de Prevenció d'Incendis del parc natural a l'inici de l'actual legislatura, la Conselleria va obrir un altre procés de participació pública, després del qual ja s'ha elaborat una proposta definitiva de pla, que va a avaluar la Comissió de Prevenció d'Incendis. Alhora, s'està elaborant el Document Inicial Estratègic que cal presentar per al procediment d'Avaluació Ambiental Estratègica de Plans i Programes.

    Pujar